От "Възраждане" настояват час по-скоро да бъдат изплатени компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока

Novini.bg
share

Ние от „Възраждане“ успяхме да обединим почти всички политически сили около това бизнесът да получи компенсации за високите цени на тока, които са при таван на цената 180 лв. в периода от 1 юли до края на годината. В тази връзка бе прието решение на НС, което има задължителен характер на изпълнителната власт, която от своя страна трябваше да приведе в изпълнение тези компенсации да бъдат получени от българския бизнес. За тези три седмици бизнесът не е получил нито лев компенсации. За това алармира депутатът от „Възраждане“ Йордан Тодоров в кулоарите на парламента.

По думите му това ще доведе до два основни проблема, особено за туристическия бранш: „Първият проблем – тези обекти имат разпращания с доставчици на стоки, като когато си платят сметката, те нямат достатъчно пари да се разплатят с тях, получават се неустойки, лихви. Вторият проблем – след средата на септември тези туристически обекти затварят, тоест няма да имат дейност и консумация на ел. енергия. Когато започнат изплащането на компенсации, няма от какво да бъдат приспаднати, тоест няма да си получат компенсациите.“

Решено: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

„Според ресорните министерства причината е изчакване на нотификация на ЕК, а също има и информация, че определени хора и кръгове се опитват да забавят компенсациите. Настояваме компенсациите да бъдат изплатени час по-скоро. Ще проведем още срещи с МФ, МЕ и ресорните министри, защото е важно компенсациите да се изплатят час по-скоро. Ако изтървем нещата от контрол и инфлацията се вдигне, пред фалит ще бъдат и бизнесите, и хората“, допълни народният представител.

Водещи новини

Още новини