Министър Милошев с решение за осигуряването на компенсации за по-скъпия ток на туристическия сектор

  • 23 август 2024 15:07

  • 280
  • 1
Министър Милошев с решение за осигуряването на компенсации за по-скъпия ток на туристическия сектор
© Novini.bg / Canva

Над 633 хиляди небитови клиенти в България ще могат да се възползват от 100% компенсации за цена на електроенергията над 180 лв. за мегаватчас, след одобрение от Европейската комисия. Това обяви в Слънчев бряг министърът на туризма Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър пред браншови организации в сферата на туризма.

Присъствието на министър Милошев в най-големия курортен комплекс у нас бе продиктувано от заявените намерения за протести от страна на туристическия бизнес в следствие на високи цени на електроенергията за бизнеса за месец юли.

В срещата, проведена по инициатива на министър Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър, се включиха представители на Съюз на собствениците Слънчев бряг, Българска хотелиерска и ресторантьорска организация, Клуб на хотелиера Несебър, Българска асоциация на заведенията, Българска асоциация за туризъм, както и други представители на туристическия сектор у нас.

„Програмата ще действа от 1 юли до 31 декември 2024 г. и небитовите крайни клиенти ще бъдат компенсирани ежемесечно. Средствата ще бъдат изплатени не по-късно от 31 март 2025 г.“, уточни по време на срещата министър Милошев. „Финансирането е от набраните във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ целеви вноски“, допълни той като е изчислено, че индикативният бюджет на програмата ще бъде в размер на 245 милиона лева. Само за месец юли 2025 г. разликата в цената за представителите на бизнеса у нас възлиза на 139 милиона лева.

Хотелиери и ресторантьори затварят пътя Варна - Бургас на 27.08 заради високите сметки за ток

Небитовите крайни клиенти ще бъдат компенсирани ежемесечно със 100 на 100 разликата между реалната средномесечна борсова цена за съответния месец и базовата цена от 180 за мегаватчас. Очакванията са до 2 месеца желаната нотификация да бъде получена от Европейската комисия. „След решението на Народното събрание на 26 юли 2024 г. и последвалото решение на Министерски съвет от 31 юли 2024 г., на 7 август 2024 г. е изпратено писмо от Министерство на финансите и Министерство на енергетиката за нотифициране на тази мярка към Брюксел“, обяви министър Милошев, с което аргументира навременната реакция на Министерски съвет към проблема с високите цени на тока за бизнеса.

Компенсация от 100% за над 180 лв. сметка за мегаватчас важи за всички електроразпределителни дружества на територията на България. След решение, че не е държавна помощ от страна на Европейската комисия, те ще бъдат изплащани от доставчика на енергията към юридическите лица с приспадане на текущи задължения или директно по банковите сметки на дружествата от фонд енергийна сигурност.

„Туризмът е в най-уязвимата ситуация в момента, защото сега са върховите два месеца за летния туристически сезон, юли и август, и потреблението в сектора е най-високо, затова и реакцията на правителството е възможно най-бърза“, коментира още министър Милошев.

След срещата с браншовите организации от туристическия бранш, проведена в Слънчев бряг, представители на сектора обявиха, че отлагат регионалния протест, обявен за 27 август 2024 г. Министър Милошев им благодари за конструктивния тон и диалог, съобщават от пресцентъра на туристическото ни министерство.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2024.08.23 | 15:19

1
Министър мишков

Добави коментар

Водещи новини