Цените на тока за бизнеса изправят хотелиери и ресторантьори пред фалит

  • 22 юли 2024 12:07

  • 636
  • 5
Цените на тока за бизнеса изправят хотелиери и ресторантьори пред фалит
© Novini.bg/ Canva

Цената на тока за бизнеса достига 1500-2000 лв. за мегаватчас, което застрашава работата на сектора, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев.  

Има опасност от масови фалити

"Бизнесът се нуждае от предвидимост. Правим нашите разчети и цени още от предната година. Целият удар се поема от хотелиерите и ресторантьорите. Това води неминуемо до трус в нашия сектор и масови фалити", коментира заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров в предаването "България сутрин".

Браншова организация иска държавата да възобнови изплащането на компенсации на туристическия сектор за скъпия ток

По думите му туризмът предлага комплексна услуга и към него са прикрепени много други отрасли на икономиката.

"Това е много важен отрасъл за България, стратегически. Формира около 13-14% от БВП. Трябва с много голяма грижа да се обръщаме към този сектор", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

България изостава и са нужни мерки

Гостът е на мнение, че държавата трябва да обърне специално внимание какво ще се случи с енергията за в бъдеще, защото България изостава и са нужни мерки.

"Парламентът трябва да влезе като трайна мярка при определен ръст на цените и държавата да реагира с подпомагане. Това е стратегическа политика. Хората в парламента трябва да седнат и да помислят какво се случва с икономиката на държавата", призова Димитров.

Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обясни, че след пандемията от Ковид-19 се наблюдава свиване на туристическия летен сезон - беше около два месеца, сега пада под 45 дни.

"Основният разход в сектора на хотелиерството и ресторантьорството е електроенергията. 2/3 от стойността на продукта е електроенергия. Летните курорти не работят 12 месеца", уточни Димитров.

Той подчерта, че липсата на кадри е много сериозен проблем - взимаме служители  от трети страни. Според него е налице демографски срив, но няма конкретни мерки, които са насочени към стимулиране на раждаемостта, а хората, които се раждат в държавата, формират и потребителското търсене.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
636 5

Коментари 5

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2024.07.22 | 13:45

5
Глупости, пред фалит ги изправя лошата организация на бизнеса и липсата на лоялни клиенти - никой не ще да повтаря в българската кочина, освен някакви мизерници.

2024.07.22 | 13:21

4
Даваме ток безплатно на Украйна а тук убиваме бизнеса много умно.
Да фалират

2024.07.22 | 12:28

1
и без това качеството на услиги които предлагат е толкова ниско

2024.07.22 | 13:06

3
Ко храниш бе измекяр... Заплата под масата, данъци йок, уиски от бидон
алекс

2024.07.22 | 12:51

2
Глу..пако..а работещи там ти ли ще ги храниш, мало..умнико

Добави коментар

Водещи новини