Българинът значително е увеличил потреблението си на свинско месо през последните 10 години за сметка на каймата, рибата и колбасите. Това сочат данните на Националния статистически институт за периода 2013-2022 г.
Вероятно една от причините за това е, че цената на свинското се е променила съвсем малко за 10 г. - от 7,78 на 8,94 лв. за кило. Така на фона на по-високите заплати този вид мръвки са станали доста по-достъпни за домакинствата.
Ако през 2013 г. едно домакинство е консумирало средно по 17,8 кг свинско на година, то през 2022-ра потреблението му на този вид месо е вече 25,9 кг.
Вдига се и консумацията на пилешко месо, но не толкова чувствително. През 2013 г. едно домакинство е потребявало средно по 22,2 кг птиче, докато 10 г. по-късно това количество се увеличава на 24,5 кг. Консумацията на прясна и замразена риба обаче е надолу. През 2013 г. сме изяждали средно по 13,80 кг, а през 2022-ра - само 10,1 кг, пише "Телеграф".
Кайма
Спада и потреблението на кайма - от 18,2 на 16,4 килограма средно на домакинство. Намаление е отчетено и при консумацията на малотрайни колбаси. През 2013 г. едно домакинство е потребявало средно по 18,8 килограма, а през 2022 г. - по 15,8 кг. Консумацията на трайни колбаси обаче не е мръднала и стои на ниво 5,9 килограма.
Продължава тенденцията българинът да яде все по-малко хляб. Ако през 2013 г. едно домакинство е потребявало средно 133,7 кг бял хляб, то през 2022 г. това количество е вече едва 85,8 кг. При тип „Добруджа“ консумацията се свива още по-драстично и от 69 кг тя е сведена вече до 28,2 кг.
Българинът е намалил доста потреблението си и на кисело мляко и сирене, чиито цени хвръкнаха до небето, но консумира повече кашкавал. През 2013 г. едно домакинство е потребявало по 57 кг кисело мляко, а 10 г. по-късно - само 52,4 кг. Подобно е положението и при бялото саламурено сирене. Неговата консумация е спаднала от 28 на 23,4 килограма. Потреблението на кашкавал обаче расте - от 8,6 на 9,9 килограма.
Потреблението на масло е нараснало значително - от 1,9 на 3 кг. Намалява обаче консумацията на олио – от 32,5 на 29,4 литра.
Зарзават
Потреблението на някои плодове и зеленчуци се е увеличило за 10-годишния период, за сметка на намаление при други. Така например българинът все по-често си купува банани и по-рядко посяга към ябълките. През 2013 г. едно домакинство е консумирало 11,3 кг от екзотичния плод, докато през 2022 г. това количество се увеличава на 16,6 кг. При ябълките има спад от 23,1 на 21,5 кг. Малко намаление има и при цитрусите - от 17,7 на 16,5 кг.
Потреблението на домати е леко надолу на фона на двойно по-високи цени. През 2013 г. домакинствата са изяждали по 41,9 кг, а 10 г. по-късно - 38,5 кг. При краставиците пък има лек ръст в потреблението - от 21,9 на 23,1 кг.