Милен Велчев разкри има ли опасност за валутния борд и нарастване на дефицита

Кадър: БТВ
share

Няма непосредствена опасност нито за валутния борд, нито за курса на лева спрямо еврото, нито дори за способността на България да финансира бюджетния си дефицит и изплащането на падежиращия вече дълг. Това заяви бившият министър на финансите Милен Велчев в предаването "120 минути" по БТВ.

„Доколкото знам, докладът на финансовия министър се отнася за бъдещ период от около четири години и го разбирам така, че „червената лампичка“ трябва да светне сега, а не след две години, когато има евентуална опасност от сериозна бюджетна нестабилност. А сега за да могат да се вземат мерки“, допълни той.

Той допълни, че очаква някои фирми да имат затруднения, ако се запазят високите цени на електричеството.

Атанас Пеканов: Няма опасност за валутния борд, хората трябва да са спокойни

„Надявам се, че те постепенно ще се нормализират. Затова е важна и либерализацията на пазара, защото това ще доведе до по-добри пазарни условия за всички“, каза Велчев.

Милен Велчев коментира и предложението на финансовия министър Росица Велкова за ръст на минималната работна заплата до 940 лв. за година.

„На мен ми изглежда прекалено амбициозно, но ако изчисленията покажат, че инфлацията е толкова, че да наложи едно такова увеличение към момента на вземане на решение, то не можем да оставим хората с ниски заплати да мизерстват, докато цените продължават да растат“, каза той.

Водещи новини

Още новини