Милен Велчев: Няма да е лесно дефицитът в новия бюджет да се свали на 3%, но не е и невъзможно

  • 07 юни 2023 17:55

  • 1966
  • 4
Милен Велчев: Няма да е лесно дефицитът в новия бюджет да се свали на 3%, но не е и невъзможно
© NOVA NEWS
Слушай новината Слушай новината

Правенето на бюджет не е лесна и бърза работа. Нормално е да трябват 5-6 седмици, а и управляващите трябва да се съобразят с мнението на всеки един министър и неговите виждания за сектора, за който отговаря. Най-вероятно ще бъде прието удължаване на сегашния бюджет за известно време, докато финансовият министър внесе новия бюджет. 

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS бившият финансов министър Милен ВелчевМилен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“ през 1988, който коментира темата за бюджета за 2023 година.

"Няма да е лесно да се намали дефицита от 6% на 3%. Все пак управляващите имат достатъчно инструменти, за да се справят с тази задача. Тя няма да е лесна, но е абсолютно необходима, за да можем да влезем в еврозоната. Може да се разгледа данъчната политика. Съгласен съм, че преките данъци не трябва да се пипат, но косвените няма проблем. Ще дам пример с ДДС. Там бяха натворени много глупости и е крайна време да се поправят. ДДС беше свален заради пандемията. Някой спомня ли се сега за пандемията? Както хлябът не е поевтиня с намаляването на ДДС, така и няма да поскъпне с връщането на ставките от преди пандемията. Пазарът си е пазар и действа по своите правила", категоричн бе Велчев.  

Милен Велчев: Не трябва да се приема бюджет, без да има съставено мнозинство

"Може да се помисли и за няколко месечно отлагане на увеличението на пенсиите. Те бяха увеличени в нарушение на Швейцарското правило, а и тази година инфлацията намалява. За всички пенсионери ще е по-добре да не получат по един лев отгоре в следващите месеци, но да влезем в еврозоната. Няма да има увеличение на цените, ако приемем еврото. Може да има някакво временно поскъпване за различни продукти, но пазарът ще регулира цените и това евентуално поскъпване ще е краткотрайно. Има достатъчно механизми, за да се контролира едно такова нерегламентирано поскъпване", разкри Милен ВелчевМилен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“ през 1988

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1966 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.06.08 | 12:19

4
Да мурджо,само че за сметка на бедните които едвам живеят вече 34 години,а не за такива като теб които неси знаят броя на хотелите
ШИБАМ ЛАТЕНТНИ ПЕДАЛИ!

2023.06.08 | 09:26

3
ЗАЩО ТОЯ ПЕДАЛ НЕ Е В ЗАТВОРА, А ДРЪНКА ГЛУПОСТИ ОТ ТЕВЕЛИЗОРА?
Ал.

2023.06.07 | 20:58

1
Ами Милен Велчев да върне откраднатите от народа пари,когато беше министър и хайде в еврозоната

2023.06.07 | 22:26

2
За какво да краде , ако ги връща после?

Добави коментар

Водещи новини