Зад наименованието салам “Бургас” не се крие рецепта, заяви Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители" в предаването “Тази сутрин”.
Новото проучване на асоциацията, включващо 25 марки колбаси, показва, че при четири съставки в оригиналната рецепта, в саламите “Бургас” те са от 7 до 23.
“Класическата рецепта е 60% на 40% свинско и говеждо месо, черен пипер, сол и консервант. Трябва да има някакъв стандарт около, който всички да се равняват”, каза Николов.
Той подчерта, че дори и по структура не си приличат много саламите. “Ако трябва да се приложи стандартът за шпеков салам, то структурата трябва да е мозаечна и да се вижда месо. По-ниско качествените колбаси са по-меки. Формално не се злоупотребява, защото няма норма”, добави Николов.
Според него дори само по цената може да се разбере качеството.
"Всичко, което може да направи продукта по-евтин, е добре дошло в казана на производителя. Начело с това е водата, тя е мечтата на всеки производител. Картофеното нишесте се слага, защото е по-евтино от месото", каза Николов.
По думите му трябва да се потърси решение.