Празник на тетевенската саламура събира любители на вкусната кухня, занаятите и фолклора

  • 21 юни 2021 17:31

  • 918
  • 0
Празник на тетевенската саламура събира любители на вкусната кухня, занаятите и фолклора
© Булфото архив

Празник на тетевенската саламура събира любители на вкусната кухня, занаятите и фолклора. Това е петото му издание.

Празникът ще се състои на 26 юни. Началото ще бъде дадено в 10.30 часа на площад "Сава Младенов" в Тетевен, съобщават от общинската администрация.

В силистренското село Нова Черна се готвят за Фестивала на мамалигата

Празникът по традиция привлича гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен. Тази година програмата му предвижда представяне на тетевенеска рибена чорба /саламура/ и на характерни рибни и домашни ястия от региона. Ще участват представители на кметствата, читалищата, хотелиери, местни организации от общината.

Акцент на празника, освен дегустацията на прясно приготвена рибена саламура, ще бъде шествие на т.нар. дежурна група по снабдяването - Козуренски карнавал, както и традиционното зарибяване в река Бели Вит.

Пъстротата на празника ще се допълни от изложение на занаятчии, а Етрополската духова музика и местен фолклорен оркестър ще имат грижата да държат емоцията на участници и гости на балканджийско ниво, допълват от администрацията. Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна.

Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества - много солена, много кисела и много люта, разказват от Община Тетевен.

Мая Йорданова
918 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини