Министър Стоянов: Планирането на нови индустриални зони ще бъде със специален фокус върху Северозападна България

Министерство на икономиката
share

Планирането на нови индустриални зони ще бъде със специален фокус върху Северозападна България.

Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на конференция на тема „Потенциал и развитие на Враца и региона“, която се проведе днес в града. По думите му около 200 млн. лева финансиране за изграждане на индустриални паркове ще бъдат осигурени само по Националния план за възстановяване и устойчивост, като тези локации са инструмент за привличане на инвестиции в регионите.

„Община Враца разполага със сериозен потенциал за развитие на индустриални паркове, а идентифицираните над 10 терена са отлична локация за инвеститори от всякакъв мащаб и с разнородна дейност“, посочи Никола Стоянов. Той допълни, че предстои в най-кратки срокове да бъде подновен Меморандума за сътрудничество между НК „Индустриални зони“ и община Враца, който е добра основа за партньорство и за привличане на повече инвеститори в региона. 

Министърът на икономиката: България ще се размине с рецесията, ще има рязък спад на инфлацията

„Данните показват, че след ковид пандемията, икономиката в областта вече е започнала своя стабилен ръст нагоре. Това се потвърждава от нарастващия брой на заетите лица в област Враца, които от началото на 2021 г. до септември 2022 г. са се увеличили с над 11 хиляди души“, каза още Стоянов. По думите му тези числа са знак за икономическото пробуждане в областта, но все още на дневен ред стоят важни въпроси свързани с трудовата заетост и възнагражденията в този регион.

Според икономическия министър в последните години община Враца е пример, че с проактивни действия и много работа регионът може да се превърне в един от положителните примери за Северозападна България. „Доказателство за това е и фактът, че до края на 2020 г. преките чуждестранни инвестиции в региона надхвърлят 120 млн. евро“, допълни още Стоянов.

Участие в днешното събитие, което се организира от „Euronews Bulgaria“, взеха кметът на община Враца Калин Каменов, представители на бизнеса, местната власт и др., съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. 

Водещи новини

Още новини