Министър Стоянов: За осем месеца българската химическа промишленост е реализирала износ за 7,2 милиарда лева

  • 09 декември 2022 19:06

  • 495
  • 2
Министър Стоянов: За осем месеца българската химическа промишленост е реализирала износ за 7,2 милиарда лева
© Минисерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

За първите осем месеца на тази година химическата промишленост у нас постига 45 процента ръст на износа, който е на стойност 7,2 милиарда лева, каза днес във Варна министърът на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет. Той е гост на тържествата по случай 25 години от приватизирането на най-големия содов завод в Европа - "Солвей Соди" в Девня.

Министър Стоянов уточни, че в този сектор са заети около 13 хиляди души. Огромен дял от реализирания износ се пада точно на "Солвей Соди", посочи министърът. Според него държавата ще продължи да работи със стратегическите работодатели в бранша, за да могат кадрите да имат перспектива за развитие. 

Министърът припомни, че заводът в Девня прави големи инвестиции в различни проекти, насочени към намаляване на въглеродния отпечатък. Според него предприятието е добър пример за устойчивост и ще остане сред световните лидери и през 21 век.  

Министърът на икономиката: България ще се размине с рецесията, ще има рязък спад на инфлацията

Заради кризата с енергоносителите държавата ще продължи да компенсира фирмите, допълни Стоянов. Според него решението на Народното събрание в тази посока ще помогне на българския бизнес да стане по-конкурентноспособен. Министърът коментира още, че през декември цената на газа ще е малко по-висока и увери, че правителството ще пледира пред народните представители да приемат фирмите да получават компенсации, ако тя се качи над 200 лева. Министърът допълни, че държавната политика за стойността на горивата е стабилна, предстои "Лукойл" да премести дейността си у нас, като ще бъде обложена с данъци и свръхпечалбата на компанията.

На въпрос за реализираните инвестиции в страната ни през тази година той посочи, че политиците се опитват да експлоатират темата, но точните цифри ще станат ясни най-рано през март догодина. Стоянов уточни, че до тогава няма смисъл да се коментира, но интересът на инвеститорите към нашата страна е много висок.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
495 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.09 | 22:18

2
❤️Създадох собствен канал в YouTube, в който излъчвах еротични видеоклипове. Моля, абонирайте се ➤ Ja.cat/id398062
И какво общо

2022.12.09 | 19:59

1
имаш ти и цялото ви прокремълско Правителство! И без руски газ става,а!?

Добави коментар

Водещи новини