КНСБ: Доходът необходим за издръжка на тримесечна база нараства с 4.2%

Pixabay
share

На тримесечна база доходът необходим за издръжка нараства с 4.2%. Нарастването на годишна база е с 18.5%. Това показват данните на КНСБ за това каква заплата е необходима за издръжка през второто тримесечие на 2022 г. 

През второто тримесечие нараства заплатата за издръжка, но с по-забавени темпове. Наблюдава се нарастване с 4.2%. Силното нарастване започва през юни. Нарастването на цените на хранителните стоки на годишна база е с 23.6%, а на нехранителните с 15.6%. 

1267 лева и 53 стотинки е чистият доход, с който трябва да разполага един работещ за издръжка на живота. За тричленно семейство от двама работещи и едно дете нужната сума за живот без лукс е 2282 лева на месец. От началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с малко над 4%, а на годишна база - с 15,6 на сто. Нетно в домакинството на един работещ трябват около 200 лв. повече, отколкото през юни м.г. на месец, за да може да покрива необходимите средства за издръжка, които са нарасналите по определени категории - хранителни, нехранителни стоки и т.н. А, за тричленното домакинство са необходими около 360 лв. нето в повече.  Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

От КНСБ уточняват, че това са данни до края на месец юни, като очакванията са в началото на юли да има ново нарастване на цените, заради увеличение на газ и увеличение на водата в някои области и съответна тока. 

При хранителните стоки се наблюдава нарастване на цените на хляба и зърнените храни с 17.6%, по-значително нарастрване на брашното. Също така се наблюдава увеличение на цените на месото, основно на пилешкото. Повишаване на цените има при яйцата, захарта и млечните продукти, сочат данните на Комисията. 

Според КНСБ обективната линия на бедност за 2023 г. трябва да бъде 541 лв.

Групата на нехранителните стоки и услуги през последното тримесечие също бележат ускорениес 3.1%. Увеличението на годишна база е 15.6%. Най-висок дял на нарастване се наблюдава при групата на електроенергията и горивата с 19.3% от общо разходите в групата. Нарастването на разходите е с 23% на годишна база, като това се дължи на повишаването на цената на природния газ с 2.5 пъти за годин, на дърва за горене с около 70%. Жилищното обзавеждане и домакинските уреди също бележат повишение - на тримесечна база с 4.8%, а на годишна - 12,5%. 6.4% на тримесечна база е увеличението в групата на "Транспорта", а годишният ръст е 32.6%. За здравеопазване се отчита ръст от 5,6%. Само лекарствата нарастват с 4.2% на годишна база. Основен акцент се поставя на повишаването на цените на лекарства, които се употребяват сравнително често, като аспирин и аналгин, като диапазонът на увеличение е между 3 и 6%, показват още данните на КНСБ. 

Данните на синдиката сочат, че над 1,7 милиона души получават под заплата за издръжка. Това са близо две трети от работещите. 

Водещи новини

Още новини