Русия: Ще инвестираме парите за "Белене" в друга АЕЦ в чужбина

Булфото
share

Русия ще инвестира освободените от проекта за АЕЦ „Белене” средства в друга атомна централа в чужбина. Това заяви генералният директор на „Росатом” Сергей Кириенко по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде БНР.

След отказа на България от АЕЦ „Белене” парите, които бяха предназначени за финансирането на проекта, се освободиха и „Росатом” е готова да ги вложи в изграждането на втория етап от атомната електроцентрала „Темелин” в Чехия, посочи ръководителят на руската държавна корпорация Сергей Кириенко.

Той припомни, че средствата са били заделени за България, тъй като „Росатом” е имала договореност да предостави над 50% от финансирането на строежа на втората българска атомна електроцентрала. Кириенко заяви също така, че проектът, предназначен за Белене, не може автоматично да се пренесе на друга площадка и че „Росатом” е готова да обсъди начините за сътрудничество при строителството на новата мощност в АЕЦ „Козлодуй”.

На икономическия форум в Санкт Петербург България беше спомената и по повод проявения интерес от страна на Руските железници към активите на БДЖ във връзка с плановете за развитие на новия трансевразийски транспортен коридор.

Водещи новини

Още новини