Пеканов обясни дали има опасност да се повишат цените на стоките у нас, когато приемем еврото

БТВ
share

В днешно време централните банки са изключително важни институции. Те са гарант за това банковият надзор да функционира и банковата стабилност да се пази. Цялата институция има важност по отношение на бъдещото приемане на еврото и инфлационната среда, която ще остане в следващите месеци. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той допълни, че според него БНБ трябва да стане по-проактивна в комуникацията си с гражданите и бизнеса по примера на Европейската централна банка, а не да бъде толкова "затворена и консервативна".

Парламентът отхвърли кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

Пеканов разясни, че БНБ има водеща роля в това да защити и гражданите, когато дойде моментът да се преформатира валутата от лев в евро, когато влезем в Еврозоната.

Голяма част от българите не са убедени, че позитивите ще бъдат повече от негативите, когато приемем еврото. Ето защо трябва да обясним какви ще са рисковете и да се направи така, че тези рискове да не се материализират, коментира Пеканов.

Защо е толкова важен управителят на БНБ?

На въпрос дали има опасност да се повишат цените на стоките у нас, когато приемем еврото, Пеканов разясни, че за да се предотврати подобно явление трябва да бъдат приложени най-добрите практики и механизми от другите страни, подчертавайки и нуждата от "много сериозен мониторинг".

По темата със завода за батерии на стойност 1,5 млрд. лева, включен в Плана за възстановянане и устойчивост, бившият вицепремиер сподели мнение, че реализацията му е прекалено скъпа и рискова, както и технологията му.

Атанас Пеканов с критики към приоритетите в Плана за възстановяване и развитие

По време на служебния кабинет решихме да не залагаме на нещо, което може и да не се реализира в следващите четири години, не знаем и дали е технически смислено, защото самата технология е много скъпа и не на последно място – има ли смисъл от толкова огромен обем, коментира Атанас Пеканов.

На финален въпрос дали смята да влиза в политиката под една или дурга форма, Пеканов бе категоричен, че на този етап се е отдал изцяло на академичната си кариера.

Водещи новини

Още новини