БЕХ дава 55 млн. лева заем на "Марица-изток", 5 млн. лева отиват за по-високи заплати на работниците

Novini.bg
share

Днес с колегите от двата синдиката се споразумяхме, че за нормалното функциониране на "Марица-изток" Българският енергиен холдинг ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лева. Отделно от това ще бъдат предоставени и 5 млн. лева за актуализиране на възнагражденията на работниците на "Марица-изток". Сигурна съм, че тези мерки ще дадат много добър резултат за развитието на "Марица-изток". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология, в което учаястваха и представители на КТ "Подкрепа" и КНСБ, предаде репортер на Novini.bg.

Днес на срещата в Министерството на енергетиката са били обсъдени три теми - първата е енергийната стратегия на България до 2030 година, втората тема е състоянието на комплекса "Марица Изток", а третата тема е "Зелената сделка", подготвяна от Европейската комисия, каза министър Петкова.

Борисов разговаря с Пламен Димитров заради "Марица-изток"

Нашето правителство ясно е декларирала своето отношение към комплекса Марица Изток" и централите които работят с въглища. България ще продължи а разчита на тези централи поне да 2030 година, с хоризонт до 2050 година, каза Теменужка Петкова. В топлоцентралите на комплекса "Марица Изток" се произвеждат 46 процента от енергията, необходима на България, припомни тя.

 В най-скоро време очаквам да приключи проверката за начина, по който "Булгаргаз" определя месечната цена на природния газ, каза  Теменужка Петкова. В скоро време дружеството ще има цена на природния газ, с която да работи през септември, заяви тя. Министърът на енергетиката има право да провери дали се прилага точно новата методика за определяне на цената на синьото горива, посочи Петкова.

На 11 август "Булгаргаз", предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за септември 2020 г. в размер на 21,51 лв. / Mwh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лица. На 1 септември Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение за прекратяване на административното производство по заявлението на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Основание за решението на КЕВР е полученото същия ден, 1 септември, писмо от "Булгаргаз" ЕАД с искане за прекратяване на административното производство, поради разпореждане на министъра на енергетиката за извършване на проверка на начина, по който "Булгаргаз" ЕАД е образувал цената на природния газ за септември.
Поискали сме "Булгаргаз" да създаде условия за гарантиране работата на дружеството и на правата на потребителите, каза Теменужка Петкова.

"Булгаргаз" поиска повишение на цената на природния газ с 15%


 

Водещи новини

Още новини