Млекопреработвателите: Г-н Премиер, защитете българските производители!

Кадър - Нова телевизия
share

Мерките за повече български стоки в магазините трябва да се спазват не само по време на пандемия, но и след това. Никой не иска да пъди веригите. В самите вериги се продават доста български стоки.  Това заяви в ефира на Нова телевизия Теодор Дечев от АИКБ по повод позицията на земеделския министър Десислава Танева, че ще въведат задължение, според което всички търговски оператори да предлагат месна регионална продукция на производителя.

Димитър Зорев, председател на на Асоциацията на млекопреработвателите в България заяви, че млечният бранш е обединен повече от всякога. "Искаме 90% от стоките, които се търгуват у нас да са български, а на 100% да са произведени от сурово българско мляко. Поздравяваме министър Танева за смелостта да бръкне в кутията на Пандора. Идеята е стара. Все пак всеки оператор, които иска да продава на пазара ни,  трябва да се съобразява със законите на страната. Българското животновъдство оцеля през годините въпреки всичко.  В държавата трябва да има правила, трябва да се попита българският потребител какво иска. Храната е свързана с националната сигурност и това се видя в условията на пандемия. Нашето производство не е конкурентно на външното. От 2007 година всички предприятия вървят стремглавно надолу и са готови да катастрофират. В този бранш са заети около 100 000 човека, ако отидат на улицата, то те ща струват 120 млн. лева на месец. Г-н Премиер, осъзнайте политиците и защитете българските производители, защото няма да можете да ги възстановите дори и в следващия живот", заяви Зорев.

Десислава Танева: За Великден очаквайте прясно и българско агнешко месо

"От 10 години искаме да има обособени щандове за българска продукция в големите вериги. Но не да има един обособен кашон за производител, а всеки да си излезе с логото и хората да решат от кого да купуват. Цените тази година ще са по-ниски, защото потреблението е паднало, виждаме го", заяви Атанаска Бялкова, сдружение на оранжерийните производители.

Водещи новини

Още новини