Веригите у нас апелираха: Българските производители да са спокойни, а потребителите да избират родното

  • 15 април 2020 12:07

  • 2230
  • 6
© Novini.bg/ На снимката: Бозаджиева

Благодаря на премиера Борисов, вицепремиерът Дончев и министър Танева - обединихме се, за да помогнем адекватно на българските производители. В кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали, които да решат този комплексен проблем. Представихме пред премиера и министър Танева допълнителни мерки за финансиране и подпомагане. Това заяви на брифинг със земеделския министър Лидия Бозаджиева, представител на Лидл България. 

"Българските производители могат да са спокойни. Поискахме от министерството да скъсим дистанцията с производители, които буквално утре вадят продукция, но им е отказан износ. Заставаме зад становище, че българското сурово мляко трябва да бъде на 90% от млечните суровини. Искаме да защитим и българския производител, и избора на потребителите. Обединихме се около работещи мерки, които ще предоставим на правителството", каза още Бозаджиева.

"Освен, че имаме малки фермери и месопроизводители, само от подадените списъци сме контрактирали с над 10 от тях, за да допълним асортимента си от 100% българско агнешко. Българското агнешко не е изоставено никъде. Ако има разумни хора, няма да има покачване на цени и спекула с български стоки", коментира Лидия Бозаджиева. 

"Всички вериги в България се погрижиха да няма празни рафтове, каквито имаше в редица европейски страни", разкри представителят на търговска верига у нас. 

НА ЖИВО: Министър Танева: Кризата ни принуди да вземем мерки

Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия заяви, че подкрепят българското производство. "Ще продължаваме да поставяме на рафтовете качествена българска стока. Българските производителите ще намерят място на нашите рафтове, но изборът е на потребителите. Ако потребителите искат да са съпричастни, то нека изберат българското", коментира Матеев. 

Георги Гърневски от "Метро" заяви, че веригата вече работи с над 300 регионални малки производители.

До 50 000 лева глоба за търговски вериги, които не предлагат българска продукция, прие парламентът

"Трябва да се обединим, тъй като всички сме в трудно положение. От наша гледна точка, постановлението напълно съвпада с нашите виждания. Продукцията е по полето и тя трябва да намери пътя си до магазините. Купуваме зеленчуци и плодове от България", каза още той. 

Гърневски е категоричен, че спекула няма да има и се надява и производителите да не спекулират със стоките. Представителят на търговската верига също призова да се купуват български стоки. 

(Кадър: Novini.bg/ На снимката: Георги Гърневски)

Последвайте канала на

Novini.bg
2230 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Фалш

2020.04.15 | 13:39

3
ПРОМОЦИИ НА ВЕРИГИ: 50 ПРОДУКТА ЗАВИШЕНИ, 5 НА ПРОМОЦИЯ МАГАЗИНИ ЗА НЕГРАМОТНИТЕ. ПАЗАРУВАЙТЕ В МАЛКИТЕ СЕЛСКИ И КВАРТАЛНИ ТАКА ДДС ОСТАВА ТУК
Към :на фалша фалша

2020.04.15 | 15:30

6
ТОВА ДДС КОЕТО ПЛАЩАШ КОГАТО ПАЗАРУВАШ. В МАЛЪК МАГАЗИН ДИРЕКТНО УТИВА В НАП, ПРИ ВЪНШНИ ФИРМИ Е РАЗЛИЧНО
На фалша фалша

2020.04.15 | 14:02

5
Какво ДДС???????

2020.04.15 | 12:51

1
Колкото и да харесвам някои български продукти ще ме накарате зорлем дз не ги купувам с това поведение??? Оставете народа сам да си решава какво да купува.. всеки има право на избор

2020.04.15 | 13:42

4
Никой не ви задължава,идеята е нашите домати да са ПРЕД полските и турските като видимост,а иначе вие си купувайте това което желаете.

2020.04.15 | 13:18

2
И аз много обичам вносните пластмасови на вид и вкус домати

Добави коментар

Водещи новини