Томислав Дончев: Трябва да се върне справедливостта и то бързо

share

Намаляването на цената на руския газ е добра новина за всички, най-вече за индустрията. Сигурното е, че Булгаргаз има справедливото намерение да коригира цената на газа за крайните потребители. КЕВР и Министерство на енергетиката работят за търсене на най-справедливия вариант. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Клиентите на Булгаргаз също имат клиенти, което усложнява задачата. По-лесният начин е да се намали цената на бъдещите фактури. Преди всичко трябва да бъде върната справедливостта и това трябва да се случи бързо. Единият от вариантите е да се обезщетят потребителите с отстъпка от бъдещите сметки. За нас е важен крайният потребител, който е надплатил“, поясни той.

Делян Добрев: Поевтиняването на руския газ с 40% е огромен успех за България

„Става дума за корпоративни преговори между две дружества. Държавата няма как де се намесва. Единственото, което можем да направим, е да дадем политически съвети. Корпоративните преговори не се водят по телевизията и от политици“, изтъкна Дончев.

„Когато Булгаргаз получи парите, би следвало да възстанови надвзетите суми на своите потребители“, подчерта вицепремиерът.

„Съвсем скоро България ще бъде в съвсем различна ситуация. Изгражда се инфраструктура, която ни позволява да избираме най-добрата цена на газа на пазара. Това е енергийна сигурност и диверсификация. Това не се е случило нито лесно, нито случайно“, коментира Дончев.

На въпрос дали може да се очаква да се понижат сметките за парно на крайните потребители, Томислав Дончев заяви: „Газът не формира 100% от сметките ни за парно, уточни той. КЕВР трябва да се произнесе“.

Във връзка с ревизията на приватизацията от страна на прокуратурата, Дончев заяви: „Отнасям се положително. Има голяма обществена тревога по темата. Една голяма част от българите са убедени, че са ограбени средствата и трудът на техните родители. Усещането на хората е за липса на справедливост. Има доста тъжни случаи. Много се надявам от работата на прокуратурата да има резултат“, каза той.

Валентин Николов: Никога не е било лесно да се преговаря с Газпром

По думите му, възстановяването на справедливостта, ще върне доверието на хората в демокрацията.

Водещи новини

Още новини