Богомил Манчев: Цената на електроенергията ще скочи

share

България няма много алтернативи за достигане на нормите за нулеви емисии като член на ЕС. Ние плащаме доста скъп данък за троплоенергията в домовете ни, която се получава от горенето на въглища. Без изграждането на втора атомна централа не можем да решим този въпрос. Това заяви председателят на Българския атомен форум (Булатом) Богомил Манчев в предаването "Още от деня" по БНТ.

По думите му високата цена на електроенергията се дължи на тези фактори. Той прогнозира, че в бъдеще ще плащаме все повече за вредните си емисии, а разликата ще рефлектира върху крайните клиенти. „Засега потискаме цената за крайните клиенти, а натоварваме повече бизнеса, което също е неправилно“, подчерта той.

Експерт: Русия ще е основният играч по проекта "Белене"

"Белене" все още е площадка, не е централа. Тя е по-готова от всякога за строителството на атомна централа“, поясни Манчев.

„Германия направи доста възобновяеми енергийни източници. Въпреки това те увеличиха вредните си емисии. Австрия пък внася електроенергия от Чехия, която разчита основно на ядрена енергетика. Така че това не са добрите примери“, заяви председателят на Българския атомен форум.

„Площадката е обезопасена и има най-високата защита от сеизмична устойчивост. Няма проблем е тази посока“, категоричен е експертът.

Водещи новини

Още новини