Трайков: Няма място и за АЕЦ "Белене" и за АЕЦ "Козлодуй"

Кадър - Нова телевизия
share

Отсъствието на сериозна компанията от развит пазар означава липсата на ликвидност на проекта. Ако правителството държи да задвижи този проект - ще има отстъпки от страна на държавата.  Навсякъде, където се строят ядрени мощности държавата имат сериозни участия, защото държавата поема ядрения риск. Става дума за премерено и неголямо участие в ядренената енергетика. CNNC обявиха преди две седмици, че са изградили и оперират вятърен парк. Въглещната енергия си отива. В България няма място и за АЕЦ "Козлодуй" и за "Белене". Всичко останало си заминава. Ще трябва да се затвори АЕЦ"Козлодуй". Това заяви в ефира на Нова телевизия Трайчо Трайков,бивш енергиен министър, по повод строежа на АЕЦ"Белене".

"Една нова ядрене централа означава да се предплати енергията за следващите 50 години, токът й ще струва два пъти повече от сегашния ток. Заради мащаба на тази централа се изключваме от новите въведения в енергетика", каза още Трайков.

"Знаете ли, нека да мислим, че това е един прекрасен проект, нека да оставим на децата ни да мислят за отпадъците!? Ще се създаде едно подобие на енергиен пазар", коментира още той.

 

 

Водещи новини

Още новини