Теменужка Петкова: Животът на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде удължен с още 10 години

  • 17 септември 2019 20:58

  • 970
  • 1
Теменужка Петкова: Животът на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде удължен с още 10 години
© Булфото (архив)

В началото на октомври ще бъде удължен животът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години, каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по във вторник, след участието ѝ в 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в резиденция "Евксиноград". По думите ѝ, впоследствие процедурата може да бъде повтаряна на 10 години, като максималният срок е 60 години.

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, който също участва в заседанието, посочи, че перспективите за изграждането на газопровода "Турски поток" и достигането му до границата между България и Сърбия са това да се случи до 1 януари 2020 г.

В своето изявление пред журналисти двамата министри посочиха, че са обсъдили различни теми от взаимен интерес и посочиха енергетиката, туризма, селското стопанство, превозите на товари по море.

За изграждането на АЕЦ "Белене" министър Петкова каза, че към реализацията на този проект са заявили интерес водещи компании от ядрената енергетика от Русия, Китай, Франция, Корея, САЩ. "Ние категорично сме заявили в процедурата за избор на стратегически инвеститор, че конструктор на проекта са партньорите от "Росатом" и на практика проектът не би могъл да се реализира без участието на тази компания", посочи Петкова. По думите й, с това условие е запозната и ЕК.

Запитан за шпионския скандал в България (в началото на миналата седмица председателят на движението Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на Русия) министър Мантуров каза, че този въпрос изобщо не е обсъждан на срещата на комисията. По думите му, това няма да повлияе върху деловите отношения между двете страни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
970 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Браво

2019.09.17 | 23:03

1

В тоя АЕЦ се вземат заплати по високи от Германия...

Добави коментар

Водещи новини