Експерт за сделката с ЧЕЗ: Политическото вмешателство е нелогично

БНТ
share

Политическото вмешателство около сделката с ЧЕЗ е нелогично за мен. В крайна сметка това би трябвало да бъде договорка между две частни компании. Освен това частният бизнес е много по-добър стопанин от държавата.

Това коментира в предаването "Още от деня" по БНТ енергийният експерт Славчо Нейков.

,,Политиците пропуснаха да кажат три важни неща. Първо, смяната на дружеството не води до промяна на цената на тока. Второ, промяната не може да повлияе върху сигурността на снабдяването с енергия, и трето – смятам, че отдавна не сме в период на приватизация'', посочи той.

,,Смятам, че ще надделее разумът и държавата ще осъзнае, че по този начин блокира много сериозен инвестиционен интерес. Надявам се, че политиците ще им дойде разум и ще разберат, че не е тяхна работа да се забъркват в сделки от частен характер'', сподели още експертът.

,,Насъскват се потребители, граждани и бизнес срещу определени компании. Според мен всичко това се прави заради предстоящите избори. Но по-важната причина е, че повечето партии са обрасли с определени обръчи от фирми и чуждите компании застрашават интересите им'', заяви по темата с ЧЕЗ журналистът Галина Александрова.

По нейните думи Държавата положи много усилия, за да отблъсне много инвеститори в сферата на енергетиката.

,,Тук става въпрос за икономически интереси. Целта е външните компании да се оттеглят от България'', каза тя.

,,Опитът да се лансира тезата, че държавата може да закупи ЧЕЗ е несъстоятелен. Ясно е разписано, че се забранява един собственик да определя и преноса, и разпространението на електрическа енергия'', завърши Александрова.

Водещи новини

Още новини