Дянков: След задължението за връзка с НАП изплуваха 732 бензиностанции

share

1 872 000 000 лева са приходите за 2011 г. от горива. Основна част от приходите от горива е от приходи от газьол. Касовото нетно изпълнение за пригодите е увеличено с 2%. Това каза пред парламента финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос на Пламен Орешарски.

Той отбеляза, че броят на бензиностанциите се е величил със 732 броя, след като беше въведено задължението да се свържат с НАП, като уточни, че това не са нови бензиностанции, а малки обекти, които до този момент са били стрити.

По думите на Орешарски е увеличена данъчната основа за продажба на горива. Акцизите за горива са нараснали с 5%, а ставките са се увеличили. "Преценете като правителство тежестта, с която ще натоварите малките бензиностанции. Ефектът от вашата политика на прозрачност е правилен, но не е справедлив. Акцизът, с който товарите малките бензиностанции е голям. Голям процент от общините разчитат на малките бензиностанции. Помислете все пак да не убиваме малките бензиностанции", заяви Орешарски.

Колко са стрували изборите? Сметката, която представи правителството, е за 35 милиона лева, но впоследствие стана ясно, че са над 39 милиона. Защо излъгахте обществото? Смятате ли, че с идеята да се спестят пари, които не бяха спестени може да се оправдаят 700-те хиляди недействителни бюлетини или гнева на членовете на комисиите, които цяла нощ се опитваха да предадат чувалите с бюлетини?

Това попита по време на парламентарния контрол депутатът Мая Манолова финансовия министър Симеон Дянков. Как ще оправдаете впечатлението, което се натрупва, че вие съзнателно манипулирате обществото, беше въпросът на Георги Пирински по отношение на бюджета за изборите две в едно.

8 126 000 лева бяха спестени с решението да се направят избори 2 в 1, каза Дянков. 36 564 000 лева бяха дадени за изборите. Министерство на вътрешните разходи и министерството на външните работи. превишават отпуснатия им за избори бюджет. С тези преразходи разходите за избори възлизат на 39 263 000 лв. милиона лева, уточни той, като сравни разходите за избори с предходни години - общите разходи за изборите 2006 и 2007 година е 47 400 000 лв. Спестихме 8 126 000 лв. от провеждането на изборите „2 в 1”, каза Дянков.

В бюджета за изборите е пълен бардак, смешен ставате с това обяснение, каза Георги Пирински. Вие съзнателно скрихте колко ще струват изборите. А на МВР додадохте с 2 млн. по-малко от поисканото от тях. Реално оставихме десетки хиляди българи да не успеят да гласуват, стоейки на опашки с обяснението „министър Дянков“ пести пари.

До 31 март всички търговци ще трябва да снабдят касовите си апарати с устройства, с които могат да осъществят онлайн връзка с НАП. Колко ще струва това, попита Мая Манолива. От 2006 година касовите апарати са регулирани, но нищо не се е променило. Нарушенията са неиздаване на касов бон и манипулиране на данните в паметта на апарата. С тази връзка към НАП това ще се промени, каза Дянков.

Водещи новини

Още новини