БСК е против увеличаването на броя на работниците със закрила при уволнение

Булфото
share

Българската стопанска камара възразява категорично срещу разширяване на кръга на работниците, ползващи предварителна закрила срещу уволнение. Това се посочва в позиция на БСК по предложенията за промени на Кодекса на труда, внесени от Корнелия Нинова и група народни представители.

Според БСК предложението за разширяване на кръга на лицата, попадащи под закрила, е внесено без съпътстваща оценка на въздействие.

БСК смята, че то е неаргументирано и не отчита в комплекс всички негативни последици за заетостта и развитието на квалификацията, преди всичко на младите хора, навлизащи на пазара на труда. На практика то въвежда т.нар. абсолютна, неограничена закрила за всеки работник/служител, който като бъдещ баща или член на домакинство, в което се отглеждат деца до тригодишна възраст, реши да търси правата си по съдебен ред, отбелязват от БСК.

Според БСК подобни промени ще засилят административната тежест за работодателя и особено за микро- и малките предприятия с до 9 и до 50 наети лица. От камарата припомнят, че от закрила срещу уволнение не е лишен бащата, ако той ползва отпуск за отглеждане на малко дете. Работодателите споделят изразените позиции в мотивите на вносителите, че България е в тежка демографска криза и са необходими решителни и радикални реформи за осигуряване на всички условия за повече и по-качествена заетост, защита на семейството и отглеждане на подрастващите в нормална икономическа, социална и семейна среда.

От БСК предлагат и алтернатива на предложението- инициирането и постигането на консенсус по пакет от радикални реформи за подобряване на стопанската среда и отпадане на многобройните ограничения на трудовото законодателство спрямо гъвкавата заетост и гъвкавото работно време. Трябва да бъдат осигурени и адекватни икономически и социални условия за съвместяване на трудовия и семейния живот, противодействащи на демографската криза и емиграцията на млади хора с придобито високо образование и квалификация, смятат още от БСК.

Водещи новини

Още новини