Няма опасност от режим на тока, увери енергийният министър

share

Няма опасност от режим на тока, увери пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Смятам, че не бива да се тиражира в общественото пространство подобна опасност. Няма такава опасност, не са налице обстоятелства за това, заяви тя.

Петкова участва в XII Международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа - Новата геополитическа динамика" в София.

На въпрос за планирания от бизнеса протест на 30 септември, Петкова посочи, че водят активен диалог с бизнеса.
Това, което правителството пое като ангажимент, го изпълни. От тук нататък бизнесът трябва да бъде спокоен. Изготвихме съвместно с участието на бизнеса наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията, отбеляза Петкова, цитирана от БТА.

Попитана дали искането на "Булгаргаз" за намаление на цената на природния газ е разумно, Теменужка Петкова каза, че експертите от дружеството излагат мотивите си за това.
Знаете, пада цената на петрола, това са аргументи, които колегите излагат, и мисля, че няма нищо необяснимо и нищо неразумно в това. Напротив - трябва да се радваме, че пада цената на газа, коментира министърът.

Петкова потвърди в отговор на въпрос, че политическата нестабилност в Гърция е основната причина за забавянето на интерконектора със съседната ни държава.

Колегите в Гърция се притесняват на този етап да вземат подобно решение, но смятам, че това решение не подлежи на някакви дебати и коментари, тъй като това е проект, който е признат от всички - от Европейската общност, включително от Гърция, от България, като приоритетен и проект от общ интерес, каза Петкова.

Работим активно с гръцките ни колеги, но е налице необходимост такова окончателно инвестиционно решение да бъде съгласувано със съответните принципали, министри на енергетиката на Гърция, добави министърът.

Водещи новини

Още новини