Лукарски: Няма как да не се отрази цената на тока на крайния продукт (видео)

share

Няма как да не се отрази вдигането на цената на тока на крайния продукт, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в парламента.

Той помоли представителите на комисията да не си измиват ръцете с министерствата.

Наредбата, която е качена, касае единствено преференцията по компонентата зелена енергия към добавката задължение към общество.

С новия модел за определяне на цените в сектор Електроенергетика, който се отнася за новия регулаторен период от 1 юли, се предвижда изравняване на тази цена между битовите потребители и индустрията. Намалението е само на една компонента от цената "задължение към обществото" - ВЕИ и е с 80%. Или вместо 40.21 лв. ще плащат 21 лева.

Отнася се само до предприятия от 30 гигаватчаса на горе на годишна база. Досега битовите потребители плащаха 53 лева, а бизнеса - 18.93 лева. Предложеният ценови модел касае изравняване на по 40 лева.

С готвените промени се изравнява на по 40 лева и за двете категории платци. Самата Петкова разясни, че намалението е само на една компонента от цената "задължение към обществото" - ВЕИ и е с 80%. Или вместо 40.21 лв. ще плащат 21 лева. Отнася се само до предприятия от 30 гигаватчаса на горе на годишна база.

Водещи новини

Още новини