Фирми наемат хакери за война с конкуренцията

share

Фирми са започнали да наемат хакери, които да атакуват компютрите на техните конкуренти и да събират вътрешна информация. Все по-често компютърните спецове започват да работят за престъпни групи в световен мащаб и са готови да удрят компании, банки и държавни учреждения по поръчка.

„Понякога хакерите правят атаките, за да си вдигнат собствения имидж или да сринат този на компанията, чиито системи заразяват с вируси. Когато успеят да откраднат лични данни от дадена фирма чрез троянски кон, те всъщност целят да я дискредитират сред обществото“, обясниха пред Монитор експерти от IT сектора. От началото на годината у нас е имало около 260 хакерски атаки. Срещу един от водещите производители на черна техника са били направени 30 опита за заразяване на системите им с вируси, като 4 от тях са били успешни. Резултатът е бил открадната информация за хиляди клиенти, на които са им били записани дори и данни от банковите карти

„Атаките се извършват изключително професионално, а разкриването на извършителите отнема доста време“, обясни регионалният мениджър „Продажби“ за Централна и Източна Европа в RSA Васил Бързаков. Според него в последните години има истински бум на производството на компютърни вируси, като всеки ден на бял свят се появяват по 100 зловредни кода, които могат да повалят компютрите. Обикновено атаките срещу фирми стават чрез т.нар. спиър фишинг. Това представлява имейл, който се изпраща до служителите на атакуваната фирма. Въпросното електронно писмо е оформено като служебен мейл, в който обаче има и линк. При кликването върху него компютърът автоматично се заразява с вирус от типа на троянски кон.

Има два типа хакери – едните са активисти те го правят, защото вярват в някаква кауза, вършат беди, но не са най-опасните. Повече трябва да внимаваме с вторите, които са измамници. Те са готови да напишат зловреден софтуер и да го продадат или да ви дадат под наем бот нет (заразен компютър, който се управлява от разстояние – б. а.)“, разясни още Васил Бързаков. От неговата презентация стана ясно, че най-добрите антивирусни системи се справят с около 50% от вирусите и доста често хакерите правят уникален зловреден код точно преди атаката, за да не може защитите да го уловят.

Според запознати в Русия има фирма, която е готова да срине даден сайт за определен период от време. „Ако платите за 1 час, те ще направят така, че примерно сайтът на НАСА може да бъде атакуван едновременно от 100 000 заразени компютъра по света. Най-лошото е, че тези компютри са собственост на невинни граждани и когато полицията стигне до тях се оказва, че изобщо не знаят за какво им е ползван компютърът“, обясниха специалистите.

Водещи новини

Още новини