Скандал в бюджетна комисия, БСП реагираха остро (видео)

share

Отново скандал в парламента. Този път в комисията по бюджет и финанси при гласуването на заема от 16 милиарда лева. БСП отново бяха против да бъде теглен този кредит. Румен Гечев заяви, че това е противоконституционно, и ако наистина се стигне до тегленето му, ще сезират КС. Финансовият експерт от БСП заяви, че тегленето на такъв кредит ни води по пътя на гръцкия сценарий и е изключително опасно за България и икономиката ни, предаде репортер на novini.bg.

Той посъветва финансист номер 1 да си направи една снимка с договора и толкова. По-добре забравете за тегленето на такъв кредит, каза той.
Йордан Цонев от ДПС заяви, че тяхната група на този етап се въздържат, тъй като не са наясно как точно ще бъдат използвани тези 16 милиарда лева. Цонев припомни, че когато беше председател на комисията по бюджет и финанси и бе направена ратификация за 1 милиард, този ден остана в историята като Нощта на белия автобус. Той поиска извинение за това и защото в момента се теглят 16 милиарда лева. Очаквано реформаторите подкрепиха предложението на ГЕРБ. Кулминацията на скандала дойде при гласуването на законопроекта 9 народните представители гласуваха „За”, 4 бяха „против”, а 5 се въздържаха.

След като видя резултата председателят на комисията Менда Стоянова заяви, че не може да зачете гласа на депутата от БСП Търновалийски и в този случай се получава, че 9 са за, 8 са против и предложението е прието. Менда Стоянова обясни, че не зачита гласа на депутата от БСП, тъй като той отсъстваше от заседанието, защото е болен и не може да гласува.

Депутатите от БСП се възпротивиха, реагираха остро на нейното обяснение и напуснаха заседанието.

По-рано днес на заседанието на външната комисия не беше приет законопроекта. Но министър Горанов каза, че той разчита на депутатите от бюджетната комисия. Горанов смята, че не нарушава конституцията и че цели да запази финансовата стабилност на България.

Водещи новини

Още новини