ГЕРБ: "Южен поток" ще се финансира с пари от заема на БЕХ

  • 19 декември 2013 10:22

  • 1498
  • 0
ГЕРБ: "Южен поток" ще се финансира с пари от заема на БЕХ
© Булфото

С пари за финансиране на задълженията в енергетиката ще се финансира проектът „Южен поток”.

Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, предаде репортер на Novini.bg. Той коментира появилата се вчера информация, че България ще участва в увеличаването на капитала на "Южен поток" със 191 млн. лева, като същото ще направи и "Газпром". "Август миналата година подписахме споразумение, според което проектът трябваше да бъде финансиран със заемни средства и България да не участва във финансирането на проекта „Южен поток”. Със същото се хвалеха и сега управляващите, за това как България няма да даде нито една стотинка за изграждане на тръбата. Днес сме свидетели на точно обратното. България трябва да даде близо 200 млн. лв. за проекта „Южен поток” и то при положение, че има огромна правна несигурност по отношение на реализацията на проекта, свързана с становище на ЕК за проблеми с междуправителственото споразумение. Становище, което е получено август тази година и по което искаме да изслушаме премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, но той отказва”, посочи още Добрев.

"Тези средства най-вероятно са от емисията облигационен заем от 500 млн. евро, които БЕХ изтегли преди няколко месеца. С част от тези средства, 195 млн. евро, се рефинансира заема от „Париба”. Останалите средства според правилата на комисията трябваше да бъдат изразходвани за покриване на текущи нужди и задължения в енергетиката. Вместо това, тези пари се пренасочват в противоречие с правилата към финансиране на „Южен поток България”. С това действие България поема риск в реализацията на този проект, финансирайки го със собствени средства”, обясни Добрев.

Бившият министър коментира и темата с намалението на цената на тока. "Категорично ясно става, че намалението на цената на тока с 5% от 1 август ще го платим с лихвите през следващия регулаторен период. Няма никакво съмнение, че това ще се случи. Тези пари бяха единствените свободни средства, заемни, с които разполагаше енергетиката. Вместо те да бъдат използвани, за да се финансира дефицита, предизвикан от регулатора от 1 август, те се използват за други цели, а именно за „Южен поток”, разкри Добрев.

Мнение по темата изказа и Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на финансите. "Южен поток носи опасност крие опасност не само за енергийната ни сигурност, но меже да има и неблагоприятен икономически ефект върху страната. Положението не е добре. Министерството на финансите не извършвало никакви плащания по оперативни програми от доста време", разкри Горанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини