Петър Чобанов: Възстановяваме бавно, но сигурно икономиката

  • 20 декември 2013 14:00

  • 3010
  • 9
Петър Чобанов: Възстановяваме бавно, но сигурно икономиката
©

Не искам да бъда излишно многословен и искам да ви запозная с фискалната политика за последните 6 месеца. В последните години бяхме свидетели на едно фиксиране на фиска. Това може да го определим като едно презастраховане, което не даде нужните икономически резултати.

Това каза министърът на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас на пресконференция. Той направи отчет за свършената работа от него и неговия екип. Имаше няколко причини за актуализация на бюджета. Това което ние постигнахме е да достигнем нормални нива на фиска при една нормална работа на държавната администрация. Другият успех, който отчитам е възстановяването на нормалната комуникация с бизнеса. Това прави работата на бизнеса по предсказуема и възвръща доверието в държавата като един надежден партньор. Оперативните данни показват, че към момента ще успеем да се вместим в 2% дефицит. Тези пари бяха необходими на бизнеса и икономиката. Актуализацията беше необходима, за да започнем новата година на чисто, обясни Чобанов.

Ние имахме опция да се застраховаме и да бъдем консервативни по отношения на европейските средства. Ако това беше станало, ние трябваше да спрем плащанията още в началото на октомври. Ние не постъпихме по този начин и включително и вчера имаше плащания, похвали се министърът. Сметките показват, че сме платили 2,2 млрд. лева. Това дава нормален ход на паричните потоци в държавата. Бизнесът се чувства спокоен. За последното тримесечие има растеж от 1.5%, което ми дава надежда, че нашите предвиждания за икономически растеж от 1.8% ще се окажат верни и ще започнем една по-добра 2014 година, категоричен беше Чобанов.

Естествено, че не трябва да бъдем прекалени оптимисти. Възстановяваме икономиката бавно, но сигурно. По-добре е по-бавен и плавен растеж, отколкото никакъв. Държавата се стреми да плаща навреме. Следващата година приоритетите в бюджета са публичната инвестиционна програма, за която ще се съревновават общините и регионите. Социалната политика също е сред основните теми заложени в бюджета, разкри Чобанов. За пореден път искам да опровергая инсинуациите за дълга и последствията от това за валутния борд. Бордът е стабилен и няма никаква опасност за него. в него има вградени защитни механизми и е непоклатим. От там нататък, политиката на дълга и спекулациите, че сме взели 4 млрд. дълг са несъстоятелни, категоричен беше финансовият министър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3010 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2013.12.22 | 16:30

9
Добре само чуйте този глиган какви ги говори: Не искам да говоря прекалено много, искам да Ви запозная с фискалната политика за последните 6 месеца. В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ бяхме свидетели....... Ей прасе и ти и Пеевски добре ще дойдете на някое българско село за Коледа...
stoiko

2013.12.22 | 16:30

8
Bavno i to4no izto4vate narodni pari ot chaznata,4ervena gadna mafija.

2013.12.22 | 16:30

7
"Остаряваме бавно, остаряваме бавно, неусетно почти, Много видимо аз,много видимо аз, по-невидимо ти..."

2013.12.22 | 16:30

6
ТОВА НЕЩО НА СНИМКАТА МОЖЕ ЕДИНСТВЕНО НА БАБА СИ ХВЪРЧИЛОТО ДА ВЪЗСТАНОВИ СМЯХ, СМЯХ, СМЯЯЯЯЯЯЯХ
килер петри

2013.12.22 | 16:30

5
Тоя нормален ли е според вас?

2013.12.22 | 16:29

4
Сега усещам гадната игра на партийни социолози, медий, депутати и всякакви опорни точки и вече съм твърдо зад герб. От сутрин до вечер герб това, герб онова, икономиката съсипали. А сегашните - 2 млрд. дефицит юни месец излъгаха и си ги рибраха диркетно в джоба, няколко млр. заем - и те са им в джоба щото нищо не се е променило за тия пари.Е щом има толкова много накъде да се краде, то съсипали ли са предишните държавата? Нали след тяхното управление има пари за безразборно харчене, а не 2009-та след Орешарски, със спрени ес фондове

2013.12.22 | 16:29

3
Юни месец 2 млрд. дефицит, а сега колко е?

2013.12.22 | 16:29

2
Този сигурно се е надрусал от хаповете на Боко-Тиквата ква икономика кви пет лева. Нови работни места не се откриват а това е признака за възстановяването на една икономика и къде са му на Сергей-Ходжа новите 250 хиляди работни места?
M

2013.12.22 | 16:29

1
Аре стига с тия шибани лъжи бе, продажни гомнари ! ? Някой изобщо вярва ли ви ? НЯКОЙ ЗДРАВОМИСЛЕЩ БЪЛГАРИН(подчертавам БЪЛГАРИН) изобщо вярва ли на някой от управляващите от 89-та насам ? НЕ !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини