Дянков предлага закриване на ДАНС и още пари за култура

Булфото Архив
share

Бюджетът за култура може да се удвои, ако се закрие ДАНС. Това предлага бившият вицепремиер и финансов министър в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков. Той припомня, че през последните години Министерството на културата и ДАНС са получавали сходни бюджети.

"Едната обаче използва парите за финансиране на археология, театри, концерти, реставрация на стари манастири и крепости. Всичко това е оценено от населението и подобрява глобалния имидж на България. Другата създава скандал след скандал - от подслушвания до изтичането на информация и до предполагаеми връзки с организираната престъпност през голяма част от преходния период. Така че е оптимално да се дадат ресурсите от едната на другата", аргументира се Дянков в своя публикация в днешния брой на "24 часа".

Той посочва, че това е принципът на програмното бюджетиране, възприет и практикуван вече в няколко страни от ЕС. Той дава пример с Холандия, където, докато е работел в Световната банка, е бил поканен като експерт по преразглеждане на бюджетната процедура на страната.

Дянков посочи, че на всяка половин година всеки министър отива в парламента и защитава своя бюджет и ако народните представители решат, че някой не изпълнява обещанията си, бюджетът се преразпределя към по-ефективни министерства. "Мисля, че ще бъде лесно за министър Рашидов да убеди членовете на парламента, че програмите му са по-ефективни от тези на ДАНС", допълва Дянков.

Симеон Дянков беше министър на финансите и вицепремиер в първото правителството на ГЕРБ. В момента е ректор на Руската икономическа школа, гостуващ лектор в Харвардския университет и член на надзорния съвет на ВТБ. Преди да поеме министерския пост, той беше главен икономист в Световната банка и редактор на Journal of Comparative Economics.

Водещи новини

Още новини