Как се мами държавата покрай случая "КТБ" (видео)

share

Икономистът Лъчезар Богданов разказа в сутрешния блок на Нова телевизия какви са измамите с влогове, които са над 100 000 евро и кредитите.

Има, примерно, един човек с депозит от 500 000 евро, гарантирани са му 100 000 евро и той губи следователно 400 000 евро. Това, което може да направи въпросният човек, е да раздроби депозита и да прехвърли вече малките депозити на познати лица и приятели и така вместо един влог, ще има пет влога и те ще се изплатят. Това е най - простичката схема, обясни икономистът.

"Това е един от начините на измама, които властите искат да прекратят", каза още Богданов.

Икономистът даде и друг пример: Дадено лице има кредит от 1 000 000  евро, а друг има депозит от 1 000 000  евро. В този случай какво става - кредитополучателят не връща кредита и Държавният фонд за гарантиране на депозити губи 1 000 000  евро, а депозантът получава определени пари, които би загубил, тъй като гарантираните средства, които му се изплащат, са 100 000 евро.

От своя страна в студиото на "Здравей, България" Огнян Герджиков заяви, че държавата се опитва да помогне. По думите му, обаче може да не се получи желаният ефект и вместо  "да се изпишат вежди, да се извадят очи".

Водещи новини

Още новини