Трайчо Трайков: БТ "Инвест" ще продаде "Булгартабак"

share

Прогнозата ми е, че БТ "Инвест" ще търси препродажба на "Булгартабак".

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Агенцията по приватизация трябва да е включила в договора условието задълженията на тютюневия холдинг да се поемат от австрийската компания, допълни той.

Законът е такъв, че когато предприятието е обявено за приватизация, решението се взима от политически назначения надзорен съвет, уточни Трайков по повод твърденията на Румен Овчаров, че със сделката за "Булгарбак" са свързани Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев.

Това, което аз можех да направя, е компанията да бъде продадена възможно най-много като бизнес и възможно най-малко като пари. Оттам нататък отговорността е на Агенцията по приватизация. При предишните три правителства сделката не мина и тя от икономическа стана политическа, но ние я реализирахме. Доволен съм, че сделката за "Булгартабак" стана. По нея работиха различни институции и всяка от тях носи отговорността си, посочи икономическият министър.

Трайков каза, че няма представа кого консултира Милен Велчев, но това не е държавата по сделката с тютюневия холдинг.

Министърът заяви, че в туризма ни има ръст и правителството прави реални неща за популяризирането му.

Днес ще се обсъжда и новият сайт за българския туризъм, който наистина е много добър проект. Само през тази година инвестираните средства в културно-историческия туризъм ще достигнат 150 млн. лв., заяви той.

По повод скандала с руските туристи Трайков посочи, че в решаването на проблема са намерили повече разбиране с руските туристически власти, отколкото с български фирми, имащи претенции за влияние в сектора. Министърът призна, че скандалът е неприятен завършек на туристическия сезон.

Водещи новини

Още новини