Минималната работна заплата може да скочи на 290 лв.

Интернет
share

Ако има ръст на производителността на труда, е възможно държавата да си позволи още малко увеличение на минималната работна заплата следващата година – до 290 лв.

Това заяви социалният министър Тотю Младенов пред БНР. Той посочи, че синдикатите и работодателите имат срок до 15 септември да договорят механизъм за определянето на минималната работна заплата.

В редица браншове синдикатите и работодателите договориха по-добри възнаграждения на базата на увеличението на минималната работна заплата от 1 септември тази година.

Вече започна и договарянето на минималните осигурителни прагове между синдикати и работодатели в отделните браншове за следващата година, коментира още Младенов.

Той припомни, че миналата година в системата са направени съкращения от близо 7%. Оптимизирани са и структурите както в Агенцията по социално подпомагане, така и в Агенцията по заетостта, което е предпоставка за леко увеличаване на заплатите там.

Социалният министър постави като свой приоритет през следващата година заетостта.

Междувременно днес стана ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат, че България е на последно място в Европейския съюз по размер на минимална работна заплата.
 

Водещи новини

Още новини