Чобанов: Приоритет на правителството е подкрепата за бизнеса

Булфото
share

Приоритет на българското правителство е подкрепата за бизнеса, заяви министърът на финансите Петър Чобанов при откриването на финансов форум в София, цитиран от БТА.

Международните финансови институции имат важни функции за нарастване на инвестициите у нас и подкрепата им се оценява високо от страна на българските правителства, каза Чобанов. Той посочи, че финансиране за бизнеса в момента се осигурява, чрез Българската банка за развитие, чрез финансиране по международни програми, както и с традиционни банкови схеми. На днешния форум ще бъдат представени възможностите за финансиране по различните международни финансови институции и всеки предприемач би могъл да открие най-подходящия модел за финансиране, спрямо профила на всяка от институциите, посочи Чобанов.

Той отбеляза, че банката за развитие на Съвета на Европа финансира предимно социални проекти, ЕБВР предоставя финансиране за частния сектор, ЕИБ осигурява финансов ресурс за инфраструктурните проекти, Черноморската банка за търговия и развитие финансира проекти, свързани с Черноморския регион, а Международната финансова корпорация, като част от световната банка е световен лидер в развитието на частния сектор. Чобанов подчерта, че отношенията с всички тези финансови институции трябва да бъдат ползотворни и да се преодолеят трудностите, които правителството е заварило в началото на мандата си.

Водещи новини

Още новини