Система за 3 млн. евро ще движи трафика в Пловдив

интернет
share

“Системата ще включва център за управление, а с парите, които ще дойдат по мярката за устойчив градски транспорт на програмата “Регионално развитие”, ще бъдат подменени светофарните уредби на 51 възлови кръстовища, съобщи ресорният зам.-кмет по транспорта на града Георги Титюков.

На осем от най-натоварените места в града ще бъдат монтирани трафик камери, а по-малките светофари ще бъдат оборудвани с броячи, датчици и сензори.

“Целта е да се избегнат задръстванията дори в най-натоварените часове от деня ”, разясни Георги Титюков.

Само изграждането на центъра за управление ще струва 700 000 евро. Осемте трафик камери излизат общо 112 000 евро. Цената на пътните светофари е 350 евро, а на пешеходните - 200 евро.

По същата мярка “Устойчив градски транспорт” на оперативна програма “Регионално развитие” са заложени и 5,3 милиона евро за изграждане на велоалеи и велопаркинги и закупуването на нови велосипеди, които да се предоставят безплатно на пловдивчани за един час и срещу заплащане при по-дълъг срок за ползване.

Общо целият проект за интегриран градски транспорт на Пловдив е на стойност 21 млн. евро и освен това включва въвеждане на електронно таксуване в автобусите и тролейбусите, нови автобусни спирки, информационни знаци и др.

Срокът за предаването му в МРРБ изтича на 31 август 2011 г. Общината стартира и процедура на стойност 150 000 лв. за изготвяне на генерален план за организация на движението в града. До момента Пловдив още няма такъв план.

Водещи новини

Още новини