Културно-информационният център "Босилеград" отбеляза 26 години от създаването си

  • 05 октомври 2024 14:36

  • 107
  • 0
Културно-информационният център "Босилеград" отбеляза 26 години от създаването си
© Фейсбук

Културно-информационният център (КИЦ) "Босилеград" отбеляза снощи 26 години от създаването си. Тържеството се състоя в салона на центъра в присъствието на посланика на България в Сърбия Петков Дойков, гости от посолството, от генералното консулство в Ниш, от България и местни жители.

По повод годишнината Столична община организира музикално- поетична вечер под надслов "С България в сърцето", посветена на годишнината.

Иван Николов: Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура

"Отбелязваме 26 години, откакто в тази зала в присъствието на най-високи държавни представители на Република България открихме филиала на тогавашния Културно-информационен център "Цариброд" в Босилеград, който по-късно прерасна в Културно-информационен център "Босилеград". Създадохме КИЦ-а в страшните условия на гражданска война, с благородните цели да възстановяваме и развиваме българската култура и писменост сред българите в Западните покрайнини, да опазваме българското самосъзнание,  да създаваме духовен климат за утвърждаване на демокрацията, да изразяваме историческите стремежи на българите в Западните покрайнини за свобода и принадлежност към българската култура, както и да създаваме нови българо-сръбски отношения в полза на всестранното развитие на малцинството", каза в началото на събитието председателя на КИЦ "Босилеград" Иван Николов.

Николов припомни, че още на следващия ден след създаването на центъра, официалната преса ги е нападнала с обвинения, че създаването на КИЦ "е най-голямата българска провокация в последните 50 години, с която се създава институционална рамка за отцепление и нарушаване на териториалната цялост на Югославия". "За съжаление тази мантра се повтаря и днес", посочи Николов.

"Беше истински подвиг да оцелеем в такава атмосфера, но и да израснем в една от най-активните български организации в чужбина, оставяйки трайна следа в съзнанието на съвременниците и в историята. С подкрепата на българските държавни институции КИЦ Босилеград даде шанс на стотици младежи да завършат образованието си в българските университети. Над 1000 деца почиваха на българското Черноморие, над 3000 души получиха българско гражданство. На много хора беше оказана хуманитарна помощ, както и ценна медицинска, дори животоспасяваща помощ", посочи още Иван Николов.

По време на събитието беше подчертан и фактът, че през всичките тези години всекидневно КИЦ е бил в услуга на жителите на Босилеград, защитавайки техните права и интереси.

"Благодарение на партньорството със Столична община в тази зала се извървяха най-известните имена на българската музика, литературата, изкуството, киното, театъра, спорт, история. Заедно с тях отбелязахме значителните дати и юбилеи от българската история и култура. Дори и ония, чието отбелязване не беше безопасно. КИЦ бе в основата на дебатите за положението на българското малцинство пред Европейския парламент, инициатор и автор на платформата за защита на правата и интересите на българското малцинство, около която се обединиха почти всички български партии и сдружение в Сърбия. КИЦ-ът винаги е взимал навременна и ясна гражданска позиция за всичко, случващо се по отношение на българското малцинство. Друг е въпросът, че не винаги сме били чути и правилно оценени", каза още Иван Николов.

Сред заслугите на културния център са издигането на паметника на Левски в Босилеград, възстановяването на черкви в района, отриването и опазването на български войнишки паметници.

Посланикът ни в Белград Петко Дойков поздрави Иван Николов и екипа му за тяхната отдаденост в работата и усилията, които полагат ежедневно.

"Полежавам ви да продължите да работите за запазването на българския дух и култура в Босилеград. Ние винаги ще бъдем с вас – от Белград, Ниш и разбира се от София и България. През последните три десетилетия КИЦ се утвърди като институция, която работи усилено за поддържане на връзките между България  и българите в Сърбия. Българският културно-информационен център "Босилеград" е с ключово значение за опазване на българското самосъзнание и култура и той следва да продължи да изпълнява със същата упоритост своите функции," посочи още посланик Дойков, пише БТА.

Той изтъкна постиженията на центъра и посочи, че Николов скромно е премълчал още едно голямо постижение - удостояването му с орден "Стара планина" първа степен от президента Румен Радев. 

"Нашата страна ще продължи да полага всички усилия за пълноценното спазване на правата на българското национално малцинство в Сърбия", каза още посланик Дойков. Той посочи, че е бил постигнат и напредък в областта на образованието на майчин език. Посланикът поздрави екипа на КИЦ и за съдействието при изпращането на български младежи да се учат в български университети и подчерта, че образованието, информирането, служебното ползване на български език са от ключово значение за опазване на националното самосъзнание на българите в Сърбия.

Гостите на центъра бяха зарадвани от музикалните изпълнения на деца от Босилеград, които получават безплатни уроци по пиано благодарение на КИЦ "Босилеград" и Програмата за подпомагане на българските организации в чужбина по линията на Министерството на външните работи. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини