Трансплантирани пациенти сигнализират за липса на важен медикамент

  • 05 октомври 2024 14:46

  • 141
  • 0
Трансплантирани пациенти сигнализират за липса на важен медикамент
© Novini.bg/ Canva

За липса на жизненоважен медикамент за трансплантирани сигнализират зрители на NOVA. Става въпрос за имуносупресор, който вече втори месец липсва в аптеките в Стара Загора. 

С проблема обаче периодично се сблъскват и хората в останалите градове у нас. Как се лекуват пациентите, когато алтернатива няма?

За седмица: Само едно липсващо лекарство с четири заместителя

Шанс за нов живот Мила Андонова получила преди 15 години. Оттогава живее с нов бъбрек и всекидневна терапия с имуносупресора. Споделя, че чрез него се предпазва отхвърлянето на органа.

Терапията ѝ обаче стигнала до задънена улица през септември. "В момента съм си взела назаем от друг трансплантиран един блистер, който е 10 капсули. Ако го прекъсна, се връщам в изходна точка и  преминавам на диализа”, обясни Мила.

Иван Димитров разкрива, че се е чул с компанията производител и те са казали, че имат на склад. "Оттам нататък от аптеката са се обадили на дистрибуторите, а те откровено са излъгали и са казали, че не са получили лекарства от фирмата!", разказва той.

Проблемът е хроничен, твърдят пациентски организации. "Този проблем съществува всяка година! Нека да приключи тази драма, защото е престъпление спрямо хората, които имат втори шанс да живеят.

Не са чак толкова много пациентите в България с трансплантирани бъбреци, за да си позволим да си губим”, допълни Димитров.

За NOVA от Здравната каса заявиха, че няма прекъсване в процеса на снабдяване с лекарството. Сигнали за недостига му не са постъпвали в Здравното министерство. Оттам уверяват, че няма проблем с навременното осигуряването на медикамента. И допълват, че има достатъчно количества и в складовете на дистрибуторите.

А Мила започва да се съмнява, че лекарствата се изнасят и това е причината да не стигат до пациентите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
141 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини