МВР се включва в тотален контрол на вноса

Булфото
share

МВР и митниците извършват тотален контрол на всички камиони, които влизат и излизат от страната, пише в. "Преса".

Целта на затягането на режима по границите е да се отърве българският бизнес от нелоялна конкуренция, от една страна, и да се предотвратят щети за държавния бюджет, твърдят от МВР.

"Проверява се всеки камион на границата. Прави се ревизия на съдържанието на превозваната стока и по документи, и физически чрез митничари и гранични полицаи. Следи се най-вече за рискови стоки - плодове, зеленчуци, меси о месни продукти, захар и строителни материали. Отделно се проверяват стоките от т.нар твърда контрабанда - цигари, алкохол и горива", обясниха запознати.

Схемата на действие е следната- - когато става дума за вътреобщностни доставки, тоест за страните от ЕС, документите на всеки камион се преснимат от Гранична полиция и се прави тотална проверка, а когато става дума за стоки, идващи от страни извън Евросъюза, това се прави от митниците.

По разпореждане на ръководството на МВР от една седмица е въведена и допълнителна мярка за контрол. Всички стоки, които са предназначени за внос у нас, се проверяват двойно. Първо документите за товара се снимат от гранични полицаи, след което техни колеги от Икономическа полиция проверяват на място къде се освобождава стоката в страната. Акции на двете институции са в действие от една седмица и вече дават първите резултати.

На 17 август при съвместна операция на Гранична полиция и митниците на Калотина са задържани 500 000 къса контрабандни цигари "Мерелин" в камион, пътуващ от Германия за Турция. Същия ден при друга съвместна акция на граничния пункт Логодаж, на границата с Македония, са заловени още 67 000 къса нелегални цигари. Цялото заловено количество контрабандни цигари над 560 000 къса е било предназначено за нелегална продажба у нас. През последния месец само на Калотина при няколко операции на МВР и митниците са заловени над 1 млн. къса нелегални цигари, съобщиха от вътрешното министерство.

"Искаме да спрем контрабандата и измамите с ДДС. Работим заедно с митниците и НАП, този междуинституционален модел действа. Не се нападаме с митниците, не се разработваме, не се разследваме, а си помагаме", обясни източник от вътрешното министерство, пише "Преса".

Според експерти за първи път митниците и МВР работят заедно срещу контрабандата и източването на бюджета. Досега, особено по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър и Ваньо Танев като директор на Агенция "Митници", между двете институции се водеше студена война. Антимафиотите от ГДБОП и митничарите действаха отделно, като в много случаи едните проваляха акции на другите.

Един от най-скандалните случаи бе залавянето на 25 млн. къса контрабандни цигари в склад в столичния кв. "Дружба" през ноември 2012 г. Тогава на митничарите им бе наредено да не информират ГДБОП за акцията, за да не изтече информация. Тогава бе заловен само пазачът на склада, а контрабандистите се измъкнаха.

Водещи новини

Още новини