Доматите са поевтинели с 60%

share

В седмицата на засилени проверки по граници и пазари цената на оранжерийните домати се е сринала с цели 60,5%, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В края на миналата седмица кило домати е вървяло по 58 стотинки, докато седем дена по-рано продавачите са искали 1,47 лв., личи от анализа на комисията. За същото време цената на краставиците се е сринала с 13,2% до 92 ст. за кило.

Ниските цени идват заради по-голямото родно производство на пазара. От съюза на градинарите посочиха, че акциите на правителството най-вероятно са стреснали и търговците, които са намалили малко надценката.

Производители на борсата в петричкото село Кърналово посочиха пред "Труд", че в четвъртък са продавали доматите по 25-30 ст. за килограм, докато вчера цената им се е повишила до 50 ст. заради ограничения внос на зарзават.

Аграрният зам.-министър Явор Гечев също изнесе обобщени данни през уикенда. "След мерките, които взехме, по данни, които всеки ден събираме, доматите на борсата скочиха от 20 стотинки на 40 стотинки за килограм буквално за един ден", твърди той.
Производителите настояват мерките на правителството по границите да не се провеждат кампанийно, а да са постоянни, за да имат дълготраен резултат.

През седмицата с над 23% е паднала и цената на прасковите. Килото вече се предлага по борсите за 1,27 лв. С близо 10% се е свила и цената на тиквичките, които вече струват по 45 стотинки за кило на едро.

Водещи новини

Още новини