Шуменци почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

  • 02 юни 2024 16:08

  • 432
  • 1
Шуменци почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България
© Bulphoto (архив)

С тържествена церемония пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал", десетки граждани отбелязаха днес 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. С военен ритуал пред паметника бяха поднесени венци и цветя.

Възпоменателната церемония започна, след като в 12:00 часа сирени оповестиха отдаването на всенародна почит към поета-революционер и борците за национална свобода.

„Втори юни е. Изричаме великото име на Христо Ботев и пред нас се извива оня кратък и страшен път, подобен на пролетна светкавица, който започва от Калофер, за да премине през черни вихри от покруси и борби, да се извиси до пренебесните висини на подвига, на славата, на вечността“, посочи в словото си Машка Крумова – директор на Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт (ПГМЕТТ) „Христо Ботев“ в Шумен, цитирна от БТА.

Премиерът Главчев на Околчица: Дълбок поклон пред загиналите за свободата на България

„На днешната дата ние почитаме не само Ботев, но и паметта на всички българи, загинали в името на националното и социално освобождение, на обединението на българската нация. Начело с Ботев цялата плеада от възрожденци, революционери, пламенни родолюбци, постепенно са се превърнали в нашата жива съвест. Те ни карат да преосмисляме живота и делата си. Те са духовната сила, която отключва съкровищницата от славни примери на висш патриотизъм, на жертвоготовност, с каквато родината и историята ни е пребогата. Втори юни е дата на скръб и преклонение, но и ден за гордост с подвига на нашите предци. Втори юни е – тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през вековете. Днес честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността с делата си и славната си гибел“, каза още на тържествената церемония Крумова. 

Ученици от литературен клуб „Сладкодумци“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс „Анастас Стоянов“ в Шумен рецитираха „Зов“, „Минута мълчание“ и „Писмо до Ботев“, а Антон Тодоров от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ в Шумен - стихотворението „Хаджи Димитър“. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
432 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.02 | 19:53

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини