Меглена Кунева за "Лукойл": Нещо се прави зад гърба ни

share

Много е важна ролята на независимата съдебна власт - ако сме сигурни, че съдът е независим, ние можем да приемем всяко негово решение.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ кандидат-президентът Меглена Кунева по повод определението на Софийския административен съд за отхвърляне решението на Агенция "Митници" за лиценза на "Лукойл".

Дотук имаше серия от грешки – когато през март се вдигаха цените на горивата, никой не чу потребителите. Казваше се, че „Лукойл“ е най-големият данъкоплатец, не бива да го пипаме и т.н., и нещата се задълбочиха, допълни тя.

Нещата с „Лукойл“ изглеждат като театър, но е важно дали покрай този казус ще се даде отговор на въпросите за монопола и дали ще заработи ефективно Комисията за защита на конкуренцията. Остава впечатлението, че нещо става зад гърба ни, което не е хубаво, заяви Кунева.

Всяко действие на която и да е институция, която прилага закона, заслужава адмирации. Ако „Лукойл“ е бил предупреден, е хубаво да знаем, кога точно се е случило това и как компанията е реагирала, защото сега се оказва, че едно законосъобразно решение се връща от съда с мотива „не сте си изпипали работата“. Това е ерозия на законосъобразността и на управлението, категорична бе тя.

От гледна точка на правото не се опасявам за регистрацията ми за президентските избори, но от гледна точка на лошата политическа практика имам известни опасения. Аз вече имам две седмици по-малко да събирам подписи за регистрация при положение, че нямам партия зад гърба си. Явно някои хора искат с партиите да се изчерпва всичко в политическия живот у нас, което не е добре за демократичния процес в страната ни. Ако бъда избрана, искам да няма посредник между мен и хората, каза още Меглена Кунева.

Водещи новини

Още новини