Работодателите са оптимисти за пазара на труда

share

Българските работодатели очакват умерен темп на наемане през третото тримесечие на 2013 г., като 22 на сто от анкетираните 750 работодатели, посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода юли - септември. Това показват данни от проучване на компания, специализирана в областта на човешките ресурси.

Коефициентът на заетостта се повишава с 2 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2013 г. и е с 1 процентен пункт по-висок в сравнение със същия период на миналата година, предаде БТА.

Най-големи са плановете за назначаване на персонал на работодателите в сектора - ресторанти и хотели, и в региона на Русе.

"Плановете за наемане през третото тримесечие от страна на българските работодатели остават оптимистични и са с малка промяна спрямо предишното тримесечие и същия период на миналата година", коментира Надя Василева - управляващ директор на компанията за България, Сърбия и Хърватия.

Работодателите от всичките пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-оптимистични очаквания за наемане за третото тримесечие имат работодателите от областите Русе и Варна с нетни прогнози за заетостта от съответно +18 на сто и +15 на сто.

"Положителна е тенденцията за големи градове - Русе, Варна, Пловдив. Откриването на сезона по Черноморието също влияе положително на пазара на труда, особено в сектора на хотелиерството и ресторантьорството. Друга причина за подобряващите се прогнози е това, че в Търговище турска компания се очаква да разшири своя бизнес и да разкрие 300 нови работни места. През летния сезон се съживява строителството, за което говори ръстът на съответните показатели на заетост", коментира Надя Василева.

Работодателите в осем от десетте икономически сектори прогнозират увеличаване на персонала през следващите три месеца. Най-голям пазар на труда се очаква от работодателите в сектора "ресторанти и хотели", които отчитат нетна прогноза на заетостта +35 на сто. Солидни перспективи за наемане се забелязват също и в сектора "строителство", където работодателите отчитат нетна прогноза на заетостта +22 на сто. В други сектори оптимистични прогнози +17 на сто се отчитат в четири различни сектори - "финанси, застраховане и бизнес-услуги"; "производство"; публичен и социален сектор; и сектор "транспорт, складове и комуникации". В сектора "минно дело" работодателите прогнозират намаляване на работната сила с нетна прогноза за заетостта -12 на сто, несигурни перспективи за наемане отчитат работодателите от сектора "електричество, газ, вода" с нетна прогноза за заетостта 0 процента.

"Спадът в плановете за наемане в сектора "минно дело" може да бъде следствие от обявеното освобождаване на работници от енергийните компании "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3," каза Надя Василева.

Спрямо предишното тримесечие намеренията за наемане на персонал се засилват в четири от десетте икономически сектори. Работодателите в сектора "ресторанти и хотели" отчитат рязко увеличение на нетните прогнози за заетостта - 21 процентни пункта, а значителни подобрения - 13 и 11 процентни пункта, са отчетени съответно в секторите "транспорт, складове и комуникации" и в публичния и социален сектор.

Нетните прогнози за заетостта отслабват в пет сектора, най-значително - с 22 процентни пункта в сектора "минно дело". Перспективите за наемане спадат с 12 процентни пункта в сектора "търговия на едро и дребно", а нетните прогнози за заетостта за сектора "земеделие, лов, горско стопанство и риболов" намаляват с осем процентни пункта.

В сравнение с третото тримесечие на 2012 г. работодателите отчитат по-добри планове за наемане в пет от десетте икономически сектори. Най-забележително увеличение от 10 и 9 процентни пункта са отчетени съответно от сектора "земеделие, лов, горско стопанство и риболов" и сектора "ресторанти и хотели", докато нетните прогнози за заетостта в сектора "транспорт, складове и комуникации" са по-силни с осем процентни пункта.

Перспективите за наемане намаляват в три сектора, най-значително - с 20 процентни пункта, в сектора "минно дело" и с 11 процентни пункта в сектора "електричество, газ и вода".

Добрите перспективи, отчетени от сектора "производство", донякъде могат да бъдат свързани и с очакваното през втората половина на 2013 г. откриване край Божурище на завод за автомобилни части на германска компания. Освен това се очаква италианско-българска компания да произвежда биомаса и пелети и да открие 100 работни места, допълни Надя Василева.

Водещи новини

Още новини