Цените на агнешкото остават без промяна

share

Пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен през периода 27 февруари – 6 март 2013 г., като в преобладаваща част от областите цените са без изменение спрямо предходната седмица.

Цените на едро на цяло агне по области се задържат в диапазона от 12,50 лв./кг (Кърджали) до 15,59 лв./кг (Благоевград, Пловдив и Русе). Само във Варна се отчита седмично изменение на цената на продукта – поскъпване с 1,4%. В резултат, средната цена на едро на цяло агне за страната се повишава незначително с 0,1% спрямо предходната седмица, до 13,86 лв./кг.
При предлагането на дребно на цяло агне в магазинната мрежа няма отчетени седмични изменения на цените по области.
В големите търговски вериги (ГТВ) цените на продукта се движат в интервала от 13,00 лв./кг (Габрово и Ловеч) до 15,59 лв./кг (Бургас), а в другите търговски обекти (ДТО) - от 12,70 лв./кг (Перник) до 14,25 лв./кг (Стара Загора).
Средно за страната, цените на дребно на цяло агне в ГТВ са с 0,03 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.
През изтеклата седмица средните цени на дребно на цялото агне за страната в ГТВ и ДТО са по–ниски от тези на едро, съответно с 0,22 и 0,19 лв./кг.

Предлагането на едро на агнешкия бут се движи в широките граници от 11,70 лв./кг (Пазарджик) до 19,98 лв./кг (Русе). Въпреки липсата на седмични ценови изменения по области, средната цена на едро за страната се покачва с 2,5%, тъй като тази седмица е налице предлагане на едро на агнешки бут и в Русе, и то с най-високата стойност.
В ГТВ цените на дребно на продукта са в диапазона от 13,10 лв./кг (Пазарджик) до 18,00 лв./кг (Бургас). Само в две области е отчетено седмично изменение на цените – чувствително понижение в Пазарджик - с 18,6% и покачване в Стара Загора - с 3,5%. Средно за страната, цената на дребно на агнешкия бут в ГТВ се понижава с 2,6% спрямо предходната седмица, до 14,53 лв./кг.

В ДТО цените на дребно на агнешки бут продължават да варират от 11,80 лв./кг (Бургас) до 15,10 лв./кг (Ловеч и Плевен). В две области е налице седмично ценово изменение – покачване с 5,2% в София и с 2,2% в Стара Загора. Средната стойност за страната в тези обекти е 13,82 лв./кг, незначително по-висока (с 0,1%) спрямо предходния седмичен период.
Цените на агнешкия бут в ГТВ са средно с 0,71 лв./кг по-високи от тези в ДТО, като и през тази седмица най-голяма разлика е отчетена в Бургас - 6,20 лв./кг.
Средно за страната, цените на едро на агнешкия бут са с 0,06 лв./кг по-ниски от тези на дребно в големите търговски вериги и с 0,65 лв./кг по-високи от тези в по-малките търговски обекти.

Агнешка плешка
Цените на едро на агнешка плешка по области се задържат в диапазона от 10,73 лв./кг (Пазарджик) до 17,51 лв./кг (Русе), без седмични изменения по области. В резултат, средната цена за страната остава на нивото от предходната седмица – 13,62 лв./кг.
В големите търговски вериги предлагането на дребно на продукта остава в ценовите граници от 11,69 лв./кг (Бургас) до 14,30 лв./кг (Ловеч). Само в Пазарджик и Стара Загора е налице седмично ценово изменение – покачване, съответно с 4,2% и 1,8%. Въпреки това, средната цена на дребно в ГТВ за страната се понижава с 2,4%, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта във Варна, където през предходната бе регистрирана най-високата цена за страната.
И през тази седмица в по-малките магазини агнешката плешка продължава да се предлага най-евтино в Бургас (11,40 лв./кг), а най-скъпо - в Ловеч (14,80 лв./кг). Само в две области е отчетено седмично изменение на цените на продукта – покачване с 10% в София и с 3,6% в Стара Загора. Средната цена на дребно на агнешката плешка за страната е 13,68 лв./кг, с 0,1% по-висока спрямо предходната седмица.
Средно за страната, цените на агнешката плешка в големите търговски вериги са с 0,13 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти.

Водещи новини

Още новини