Трайков: Подписваме с "Шеврон" до дни

Булфото
share

Трайков участва днес в дискусия по проблемите на търсенето, проучването и добива на шистов газ в България и техните екологични аспекти.

Министърът каза, че предстоят конкурси и за нови блокове за проучване в Северна България.

На въпрос не е ли редно да се изчакат резултатите от първото проучване, за да се види има ли определени рискове и тогава да се пристъпи към нови, Трайков отговори, че се знае, че рискове при проучването няма, а преди да се пристъпи към добив вече ще има оценка за въздействие върху околната среда, като междувременно трябва да се проучи всичко, което има потенциал за находища.

Дейностите по проучване за наличие на шистов газ не се различават от проучванията за конвенционален природен газ, отбеляза министърът.

На въпрос дали е нужна оценка за въздействието върху околната среда за проучванията каквато критика е имало от страна на опозицията, министър Трайков каза, че на опозицията й е било многократно обяснено.

"Аз пък искам да ги попитам тогава те искали ли са и защо са проспали проучванията, които "Директ петролиум" провежда в последните няколко години, включително и по време на техния мандат", коментира министърът.

По думите му предстои при "Директ петролиум" да се пристъпи към процедура по оценка за въздействие върху околната среда.

Водещи новини

Още новини