Европа дава пари за нови програми за временна заетост

share

До десет дни правителството ще обсъди началото на програми за създаване на работни места, съобщи в Брюксел министърът на финансите Симеон Дянков. Това ще стане чрез осигуряване на пари от Европа и от държавата, с които ще се субсидират частни фирми, наемащи безработни. Става въпрос за общо над 100 милиона лева, предаде БНТ.

Сега в България има 365 хиляди безработни, 204 хиляди са били без работа още преди началото на кризата. Част от тях ще могат да започнат, първоначално временно, работа в частни фирми, които ще получават пари за това. Ще има програма и за безработни млади майки и за младежи до 29 години. Към досега осигурените за това 73 милиона лева могат да бъдат добавени още до 60 милиона.

"Ако фирма наеме млади хора, работници, които са завършили наскоро обучението си, държавата за определен период от време и вече с по-голям държавен бюджет финансира социалните им осигуровки напълно, финансира част от заплатата им", обясни финансовият министър.

Симеон Дянков участва в работата на Съвета на министрите на финансите от Европейския съюз. На него те разрешиха на 11 страни от Еврозоната да въведат такса върху финансовите транзакции. България подкрепя таксата, чиято цел е да ограничи спекулативната търговия с финансови инструменти.

Водещи новини

Още новини