Румен Радев: Ще се състави коалиция с компромиси

Булфото (архив)
share

Най-вероятно за съставянето на правителство ще се отиде на някакъв тип коалиция, което означава и компромиси. В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това наистина ще бъдат едни сериозни компромиси. Нека те спокойно обмислят какво означават тези компромиси, каква е тяхната цена и най-важното - в никакъв случай да не взривят бъдещото управление. Това каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев. Той откри шестия Европейски панаир на предприятията и кооперациите от социалната икономика.

"Нека да дадем време на партиите да си свършат работата по формиране на правителство. Не искам по никакъв начин да влияя. По Конституция президентът провежда консултации с партиите, но той не формира коалициите", уточни държавният глава.

По думите му партиите трябва да намерят най-доброто решение за България. "Очакват ни доста предизвикателства, надявам се да е кабинет на националната цел и националното единение", каза Румен Радев.

Той благодари на всички, които са били ангажирани с предсрочните парламентарни избори. Според него те са свършили чудесна работа. "За мен изборите протекоха нормално. Давам висока оценка. Българите имаха възможност да изразят високо своя глас", заяви президентът.

„44-ят парламент ще бъде свикан в законно установения срок по Конституция, както е до един месец от изборите. Ще го направим обаче по-рано", добави Румен Радев. По думите му мераците на Местан за анулиране на изборите щели първо да срещнат оценките на българските институции.


 

Водещи новини

Още новини