АБВ издига Калфин за президент (обновена+видео)

Novini.bg
share

Ивайло Калфин ще е кандидат-президентът на АБВ. Той ще бъде издигнат от коалиция "Калфин-президент", в която влизат още "Гергьовден", "Зелените", сред партньорите ще бъдат и ГОРД и "Либерали", предаде репортер на Novini.bg.

Новината бе съобщена преди минути от председателя на АБВ Георги Първанов след заседание на Националния съвет на партията. Той увери, че АБВ приема президентските избори напълно сериозно и подчерта ценните качества на Калфин като политик.

Първанов го определи като човек с дългосрочно стратегическо мислене. Представи и кратка визитки за неговите успехи като евродепут и социален министър. Първанов подчерта, че докато той е бил държавен глава, Калфин е бил "стратегът на президентството". Ласкателства за кандидатурата се чуха и от почетният председател на "Гергьовден" Любен Дилов-син. "Изключително сме доволни", каза той. По думите му Калфин е човекът, от който няма от какво да се срамуваш. "Всички останали кандидати са в подкрепа на кандидата на ГЕРБ, включително и ген. Радев от БСП", коментира още Дилов.

От своя страна Калфин заяви, че ще защитава интересите на страната. Той обърна внимание на предизвикателството с бежанската криза и отбеляза, че точно този проблем отсъства от президентската институция в момента. Калфин обяви, че е важно международната обстановка е изключително напрегната. "Проблемите не се решават с хленчене, оплакване и тропане или със снимки с няколко президенти", отсече той.

Калфин коментира и отношенията с БСП и ГЕРБ. Той призна, че се е разделил със столетницата заради управлението на сила на Пламен Орешарски. "Сигурно, ако бях натиснал копчето при гласуването на Пеевски (за председател на ДАНС, бел. ред.), щях да имам по-прекрасно бъдеще. Но не съжалявам", заяви категорично той. Бъдещият кандидат-президент призна, че е се е разбирал с премиера Борисов, докато е бил социален министър. Но добави, че ще работи за промяна на статуквото. Приоритет за Калфин ще бъде да сработи институциите "да гледат в една посока".

Водещи новини

Още новини