Подадени са 324 сигнала за нарушения на изборния процес

Булфото
share

324 са получените сигнали за нарушения на изборния процес към 19 октомври, 161 от тях са получени на тел. 112, предадени по компетентност на ОДМВР и избирателни комисии. Това съобщават от пресцентъра на МВР. 34 са образуваните производства, задържаните лица са 13. Броят предупредителните протоколи по ЗМВР е 393.

Организация
В структурите на Министерството на вътрешните работи e създадена организация по подготовката и при произвеждането на избори за общински съветници и кметове и на национален референдум на 25.10.2015 г.

Сформираните информационни групи в главните и областните дирекции, РДГП, СДПБЗН, РДПБЗН, ДМОС, ДБДС, ДНС112 изготвят ежедневно информации за дейността в процеса на изборите, които се обобщават в Ситуационния център на МВР.

В СДВР, ОДМВР и ДБДС е създадена организация за ускорено издаване на лични карти в дните до изборите и на съответните удостоверения. На 24 и на 25 октомври т.г. таксите за издаване на лични карти ще се събират в звената БДС в СДВР/ОДМВР и РУ. Регламентиран е редът за издаване на удостоверения за изгубени или унищожени лични карти или паспорти, които ще са валидни за изборния ден.

На 14.10.2015 г. с асоциация „Прозрачност без граници“ е сключено споразумение за сътрудничество, с което е организирано взаимодействие по осъществяване на превенция и противодействие на престъпленията и другите правонарушения, свързани с упражняване на избирателните права на гражданите

От 12 часа на 15.10.2015 г. функционира денонощна открита линия на МВР (телефон, e-mail адрес и факс) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Линията ще бъде отворена до приключване на изборния процес.

Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред

От СДВР и ОДМВР се проверяват всички сигнали от граждани и организации относно подготвяни престъпления против политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство.
От ГДНП са разработени специални указания по отношение на цялостния процес по транспорта на изборните книжа за местните избори и за националния референдум. Изготвени са графици за охрана и съпровождане на транспортните средства, извършващи доставка на изборните книжа и материали до съответните областни администрации. От СДВР и ОДМВР е организирано обезпечаването на охраната на помещенията, в които се съхраняват бюлетините до предаването им на СИК.

Охрана на границата

Оперативната обстановка в зоните за отговорност на РДГП е нормална. Не са постъпили сигнали за нарушения при подготовката за провеждане на изборния процес.

Пожарна безопасност
За осигуряване на пожарната безопасност на обектите, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, за периода 12 - 16.10.2015 г. органите за ПБЗН са извършили проверки в общо 2503 обекта свързани с подготовката и произвеждането на изборите. В 262 от обектите са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, за които са връчени 262 писмени разпореждания. Съставени са 2 акта за установяване на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност от служители на РДПБЗН - Благоевград и Ловеч, както и 3 констативни акта за нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност от служители на РДПБЗН Видин и Смолян.

Български лични документи
За периода от 09.10.2015 г. до 16.10.2015 г. в ДБДС, СДВР и ОДМВР са приети 15 171 заявления и са издадени 20 904 лични карти.

Водещи новини

Още новини