Цветлин Йовчев се е обаждал на шефове да пускат агенти на ДАНС до компютърните сървърите на МВР

  • 20 октомври 2015 16:56

  • 3104
  • 3
Цветлин Йовчев се е обаждал на шефове да пускат агенти на ДАНС до компютърните сървърите на МВР
© Булфото

Двама бивши директори на полицията - в Бургас и Шумен, разказаха пред съда как са получили обаждане от бившия вътрешен министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола, за да осигурят достъп на двама агенти от ДАНС до компютърните системи на МВР. Милен Димитров и Валентин Александров са свидетели по делото срещу бившия председател на СГС Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в и бившия директор на „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов.

Двамата са подсъдими заради скандала при операция „Червеи”, припомня БТА. 

Димитров подробно обясни как, докато бил директор на полицията в морския град, Йовчев му казал да се свърже с Костадинов, за да разбере детайли. Станало ясно, че двама души трябва да имат достъп до сървърите в полицията. И тъй като работата им била секретна, достъпът ставал вечер между 19:00 и 23:00 часа. Димитров поискал да разбере какви са тези мъже, които всеки път чакал на бензиностанция и никога не видял с каква кола се движат. Получил отговор, че са от МВР. Той обаче не им повярвал и като им задал няколко въпроса се досетил, че това са хора от ДАНС. Те посетили многократно за няколко месеца полицията в Бургас, всеки път вечер. И всеки път носели със себе си чанта и раница, в които никой не знаел какво има. 

Такива показания даде и подчиненият преди време служител на Димитров - Николай Иванов. Именно той е съпровождал всеки път двамата агенти. Иванов обаче забелязал трайна тенденция - след всяко посещение на агентите - информационната система на МВР забивала и никой не можел да я използва. Налагало се тя да бъде рестартирана, дори да бъдат сменяни пароли. След няколко такива случаи той казал на началника си - тогава Милен Димитров, за този проблем. Той на свой ред се обадил на Тодор Костадинов.

В единия от случаите, когато Милен Димитров бил в София, се срещнал с тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той също не бил информиран за посещенията на агентите в Бургас. В същия ден последвало отново обаждане по телефона от Костадинов, който отново поискал съдействие за двамата агенти. Това бил последният случай, защото Милен Димитров се усъмнил в законността на операцията и поискал писмена заповед. Малко след това бил уволнен дисциплинарно.

В Шумен, докато директор бил Валентин Александров, имало същия тип посещения, със същите искания. И отново с посрещане на агентите на бензиностанции. Този път обаче Александров, в последствие уволнен, успял да види, че те се движат с „Рено”. За разлика от Бургас обаче, в Шумен проблем със системата нямало.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3104 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.21 | 13:30

3
Има ли престъпна група без куки в нея?!?!

2015.10.21 | 13:30

2
Ами как няма да се обажда ,като е от академията на Местан Доган -Пеевски .
franc

2015.10.21 | 11:22

1
вие обаче журналисти те първо проверете като пишете , кой и какв е и до каква степен имат достъп такива като цветлин йовчев , та той е от много време в системата още от преди разполага с много информация още от преди 10 години , информация корпоративна за големи хора в бизнеса големите риби си плуват в тяхни води плащат да не ги ловят и тоз бившият втрешен нека да си каже на кое име и каде са му комисионните и в коя държава сигорно не са в щееицария той нее глупав огледайте се тез згрсди дето ръстът като гъби от каде са тез инвестиций проверете

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини