Сергей Станишев: Борисов и Цветанов да не ме учат на демокрация (видео)

share

Благодаря на всички, които гласуваха по съвест на отминалите избори, независимо за кого. Не мога да поздравя тези, които си продадоха гласа или гласуваха под натиск и заплаха.

Това заяви на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев.

Благодаря на всички наши активисти, с чиято подкрепа постигнахме резултати, които управляващите не очакваха. В бъдеще трябва да разширяваме подкрепата си. БСП придоби нови качества - превърнахме се в основна алтернатива на ГЕРБ. Оттук нататък ще защитаваме демокрацията и правото на хората да избират свободно, допълни той.

Имаме най-скандално проведените и провалени избори от 20 г. насам. БСП никога няма да приеме този начин на правене на избори - с купуване на гласове, с манипулации и полицейски натиск. Да подминем този факт, означава да предадем хората, които ни подкрепиха, и на следващите парламентарни избори хората да бъдат обезкуражени дотам, че да мислят, че няма смисъл да гласуват. Няма как да поздравя ръководството на ГЕРБ за постигнатите от тях резултати, защото означава че ги приемаме и казваме: "браво, така се правят избори". Резултатите на нашите кандидати за президент и вицепрезидент Ивайло Калфин и Стефан Данаилов са действителни, за разлика от тези на кандидатите на ГЕРБ, което ни дава силна мотивация да се борим срещу репресиите, полицейщината и едноличната власт. БСП трябва да бъде още по-активна опозиция на това безобразно и авторитарно управление, посочи лидерът на БСП.

Според Станишев, изборните резултати на БСП са задоволителни, като се има предвид това, че по думите му, ГЕРБ са впрегнали цялата държавна машина, която да работи за техния успех. Според него, без машинациите и купените гласове ГЕРБ нямаше да спечелят кметски места в редица населени места в България.

След тези избори Бойко Борисов не може да говори за демокрация. Не приемам премиерът и Цветан Цветанов да ме учат на демокрация. Борисов не трябва да се изкарва репресиран, защото той е напуснал пожарната, за да запази членството си в БКП, подчерта председателят на БСП.

Сергей Станишев отново заяви, че там където има достатъчно основания, БСП ще поиска касиране на вота.

Водещи новини

Още новини